2024. április 26. - Ervin

Ki fizesse a lombikbébiket?

A lombikbébi-beavatkozások finanszírozási változását javasolja Somody Imre, a CIRIS Budapesti Nemzetközi Reprodukciós Intézet alapítója és vezetője; az MTI-nek csütörtökön azt is elmondta, hogy ennek érdekében levelet írt az egészségügyi miniszterhez.
2009. május 28. csütörtök 23:19 - HírExtra
Az egészségügyi tárca a javaslatot megvitatásra továbbította a szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégiumnak. A Kaáli Intézet alapítója, Kaáli Géza a javaslatot "minden orvos-szakmai ismeretet nélkülözőnek" nevezte.

Somody Imre javaslatával a jelenlegi öt finanszírozott kezelések számát csökkentené kettőre, de úgy, hogy az első két ciklust teljes mértékben, tehát a beavatkozást és a gyógyszerezést is száz százalékban fizesse az állam, a további beavatkozásoknál (függetlenül a beavatkozások számától) pedig csak akkor térítsen a biztosító, ha sikeres a meddőség kezelése, tehát megszületik a gyermek. Indoklásában Somody Imre kifejtette: így azok a meddő párok is esélyhez juthatnak, amelyek anyagi okok miatt az egyes beavatkozások nagyon magas gyógyszerköltségét - amelyet részben nekik kell állniuk - nem tudják előteremteni.

Magyar és nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, ha az első két kezelést teljesen finanszírozná az állam és ezen kívül minden olyan beavatkozást megtérítene, amelynek eredményeként megszületik a várva várt gyermek, akkor így a rászorulóknak sokkal igazságosabban finanszírozná a biztosító a beavatkozásokat, mint ahogy most teszi - mondta az üzletember.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a lombikbébik 80 százaléka az első két beavatkozásból születik.

Somody Imre úgy véli, javaslatával hatékonyabbá válna a meddőségi kezelések közfinanszírozása, nemzetközi adatokra hivatkozva azt mondta, az első három ciklusban a gyereknek meg kell születnie. "Ha nem születik meg, az sok esetben azért van, mert az intézetek elhanyagolják az innovációt, mert nem megfelelő felszereléssel dolgoznak, vagy azért, mert extrém betegcsoporttal dolgoznak" - jelentette ki, hozzátéve, a pácienseknek is az az érdekük, hogy az intézetek egymással versenyezve, a lehető legmagasabb színvonalú ellátást adják.

Somody Imre javaslatára reagálva Kaáli Géza, a Kaáli Intézet alapítója az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt írta: Somody javaslata "minden orvos-szakmai ismeretet nélkülöz". A jelenlegi öt finanszírozott kezelés kialakításának alapjául a hiteles és mértékadó nemzetközi és hazai statisztikák szolgáltak, melyek szerint a meddő pároknál a lombikkezelések eredményessége körülbelül 20-22 százalék - fejtette ki.

Kaáli professzor úgy véli, a lombikbébiprogram kezeléseire szoruló párok között sokan nehéz anyagi körülmények között élnek. Amennyiben az öt finanszírozott kezelés lehetőségét Somody Imre javaslatára kettőre csökkentik, arányosan csökkenni fog a megszületendő gyermekek száma, vagyis a jelenleg évi kétezer lombikbaba helyett csak nyolcszáz fog születni. "Mindez kizárólag anyagi okok miatt, és pont azokban a családokban, ahol mindennél jobban vágynak gyermekre" - írja közleményében.

A tb által finanszírozott beavatkozások számának csökkentésével Somody Imre üzlettársa, a CIRIS intézet tulajdonostársa, Vereczkey Attila, az intézet orvos-igazgatója sem ért egyet. Mint az MTI-hez megküldött nyilatkozatában olvasható, "a CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet szakmai vezetése, orvosai, biológusai, szakdolgozói (...) akként foglalunk állást, hogy nem támogatjuk az IVF (in vitro fertilizáció, azaz mesterséges megtermékenyítés )kezelések állami finanszírozásának megszorítását, csökkentését".

Mint írják, az asszisztált reprodukciós kezelésekkel foglalkozó szakemberek tudják, hogy a meddőséggel küzdő páciensekre nagyon komoly fizikális, pszichés és anyagi teher hárul a kezelések során. Ezen terhek további fokozása elfogadhatatlan.

"Magyarország népesedési mutatói nem teszik lehetővé, hogy a meddőség kezeléséhez való hozzáférésben megszorítások történjenek" - tartalmazza Vereczkey Attila orvos-igazgató nyilatkozata.

Vereczkey nyilatkozatára Somody úgy reagált, hogy azt kettejük egyeztetése nélkül írta meg az orvos-igazgató és sajnálja, hogy a fenti állásfoglalást kiadta a sajtónak. Somody Imre jelezte, "az elmúlt időszakban voltak komoly konfliktusok", ami a szakmai munkát nem, de az üzletpolitikát érintette.

Az MTI-nek Somody összességében úgy értékelte, "a mai rendszernél jobbat lehet csinálni", ami nem jelenti azt, hogy a szakmai kollégium változtat a jelenleg finanszírozási rendszeren.

Az Egészségügyi Minisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a levél nyomán a tárca felkérte a szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégiumot, hogy vitassa meg a jelzett felvetést. Az MTI úgy tudja, hogy a grémium pénteken ül össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását