2024. április 27. - Zita

Akár 3 és félmillió eurót is kóstálhat a tonhalmérgezett asszonyok festménye

Andy Warhol egyik híres festményét árverezik el június 25-én Londonban: a vásznon két tonhalmérgezésben elhunyt háziasszonyt tett halhatatlanná.
2009. június 22. hétfő 07:21 - HírExtra
A Mrs. McCarthy és Mrs. Brown (Tonhal-katasztrófa) című kép a "halottak és katasztrófák" sorozatból való. Ezek némelyikét a valamivel később festett, ezüstözött Elizabeth Taylor- és Elvis Presley-festmény prototípusainak tartják. A festmény kikiáltási ára 4,1-5,3 millió euró között lesz.

Warhol egyéb képei is szerepelnek a Sotheby's kortárs művészetio árverésén, köztük a hatalmas méretű Sarló és kalapács, amely vörös, fehér és fekete színeivel a szovjet időszakkal azonosított kommunista propaganda híres jelképét ábrázolja a hidegháború korában. Ennek a festménynek az árát 2,3-3,5 millió euróra tartják.

Egészen más jellegű a New York-i művészvilág és média vitatott figurájának, Jean Michel Basquiat-nak egyik utolsó alkotása, az igen különleges hatású Exu című festmény, amelyet 1,3-1,5 millió euróra taksálnak. A heroin-túladagolásban, 27 éves korában 1988-ban elhunyt karibi származású festő a képen saját magát ábrázolja Exu istenként. (Exu a nigériai és benini joruba vallás istene, akit a rabszolgák később "magukkal vittek" Amerikába az afrikai kontinensről.)

Gerhard Richter egyik vászna, az 1967-ben festett Agancs is kalapács alá kerül. A mű, amely egy szarvasagancsot ábrázol, a német festőnek a fényképezés és a festészet kombinációjával való kísérletei közé tartozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását