2024. április 28. - Valéria

Azonos nemű szülő miatt hízik el a gyerek

Anyák és lányok, valamint apák és fiúk túlsúlya között találtak nagyobb arányban összefüggést brit kutatók felmérésükben.
2009. július 13. hétfő 19:04 - HírExtra
Tízszer nagyobb az esélye, hogy az elhízott anyák lánya is túlsúlyos, és hatszor nagyobb valószínűséggel túlsúlyos az elhízott apák fia - állapították meg tanulmányukban a plymouth-i Peninsula Orvosi Iskola kutatói, akiket a BBC hírportálja idézett.

A 226 családra kiterjedő vizsgálat azt mutatta, hogy hasonló kapcsolat az ellenkező nemű szülők és gyerekek között nincs. A kutatók úgy vélik, az összefüggés nem genetikai eredetű, inkább a viselkedési mintákra vezethető vissza. Szerintük a lányok akaratlanul is megtanulják anyjuk, a fiúk pedig apjuk megoldási módjait.

A három évig tartó felmérésben azt tapasztalták, hogy az elhízott anyák 8 éves lányainak 41 százaléka szintén elhízott volt, míg a normál testsúlyú anyák lányainak csak négy százaléka. Az elhízott apák fiainak 18 százaléka, míg a normál testsúlyúaknak csak három százaléka volt elhízott.

Az elhízás az egyik legfontosabb közegészségügyi probléma a fejlett országokban, hátterének kiderítése alapvetően befolyásolhatja az egészségpolitikát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását