2024. április 27. - Zita

Vádemelés 12 év után

Előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaéléssel vádolja a Fővárosi Főügyészség Jozef Rohácot.
2009. július 17. péntek 10:36 - HírExtra
A vád szerint a szlovák állampolgárságú Jozef Rohác 1997 júniusa előtt távirányítású robbanószerkezetet készített, hogy a szerkezet felrobbantásával megölje Seres Zoltánt vállalkozót. A vád szerint Rohác a robbanószerkezet elkészítésén túl saját maga gondoskodott a helyszín megközelítéséhez, terepszemléjéhez és a menekülés biztosításához szükséges gépkocsi beszerzéséről is.

A férfi - ismeretlen társaival együtt -1997. június 3-át tűzte ki a bűncselekmény elkövetésére. Ezen a napon az elkövetők a kora reggeli órákban megjelentek Seres Zoltán lakása előtt, és a magukkal hozott robbanószerkezetet az arra szolgáló mágnesek segítségével felerősítették a sértett lakása előtt álló gépkocsijának alvázára.

A sértett egy ismerősével aznap délelőtt 10 óra 40 perc körül hagyta el a lakóházat, majd beszálltak a ház előtt parkoló gépkocsiba. Az autó elindulásakor azonban a robbanószerkezet a mágnesek gyengesége miatt levált a gépkocsiról, és az úttestre esett. Néhány perccel később az ismeretlen elkövetők egyike odasétált, és felvette azt a földről, majd később egy bokorba rejtette.

Az ügyészség szerint a robbanószerkezet megfelelő, működőképes állapotban volt, alkalmas volt a robbanás előidézésére, az elektromos vevőberendezés 100 méteres távolságon belül aktivizálható volt, így alkalmas volt a robbanószerkezet működésbe hozására.

A vád szerint amennyiben a szerkezet felrobbant volna, az mintegy 400-500 méter sugarú körben jelentős anyagi kárt okozó romboló hatást fejtett volna ki és ha a szerkezetet a gépkocsira rögzített állapotában hozták volna működésbe, teljes mértékben megsemmisítette volna azt, a benne ülő emberekkel együtt.

Az ügyészség Jozef Rohácot előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével - mint bűnsegédet -, és robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntettével vádolja. (Serest két évvel később, 1999. április 12-én Tahitótfaluban autójában géppisztollyal agyonlőtték. Az elkövető személye nem ismert. Az ügyészség szerint ez a bűncselekmény nem hozható összefüggésbe azzal, amelyben most megvádolták Rohácot.)

Jozef Rohácot 2008. október 27-én, Prágában igazoltatták cseh rendőrök, ekkor derült ki, hogy ellene a Budapesti Rendőr-főkapitányság európai elfogatóparancsot adott ki. Rohácot idén februárban adták ki Magyarországnak az említett emberölési kísérlet miatt, de neve felmerült korábban több, az 1990-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel kapcsolatban is. Rohác neve szóba került az Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is, ám emiatt korábban nem adtak ki ellene elfogatóparancsot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását