2024. április 29. - Péter

Augusztus 20: Kitüntették Németh Miklóst

A rendszerváltás huszadik évfordulója különösen jellemzi az augusztus 20-i kitüntetéseket - mondta Sólyom László köztársasági elnök az állami kitüntetésesek átadásán csütörtökön a Parlamentben.
2009. augusztus 20. csütörtök 14:01 - HírExtra
Az államfő, a miniszterelnök előterjesztésére, a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta Németh Miklós volt miniszterelnöknek és Tölgyessy Péter alkotmányjogásznak.

Sólyom László ünnepi beszédében kiemelte: a nagykereszt olyan embereket is megillet, akik a rendszerváltás folyamatában szereztek érdemeket, ők akkor is elismerést érdemelnek, hogy ha a rendszerváltásnak különféle értelmezései vannak.
Az állami kitüntetések átadása a nagy ünnepeinken mindig különös öröm, annak az érzése, hogy van igazság, hogy a teljesítmények elnyerik jutalmukat - mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy számára mindig nagyon kedves foglalatosság végignézni a kitüntetésre javasoltak teljesítményét, életrajzát.

"Mindig nagyon határozottan örülök annak, hogy látom, milyen bőséggel terem Magyarországon a tehetség, mennyi a nagyszerű teljesítmény, milyen érdekes életutak vannak, hogy mi mindenre lehetünk büszkék" - hangsúlyozta az államfő.
Kiemelte, köztársasági elnökként mindig arra törekedett, hogy fenntartsa a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjének rangját, hogy ez a legmagasabb és a legritkább kitüntetés különös elismerés legyen.

Kitért arra, hogy bár a törvény szövege szerint a nagykereszt olyan teljesítményért lenne adható, amelyet már az új demokratikus Magyarországban vittek végbe, az évfordulón igazságos és indokolt ezt Németh Miklós egykori miniszterelnöknek adományozni, akinek a teljesítménye húsz évi hallgatás után visszakerült az őt megillető helyre. Tölgyessy Péter kitüntetése kapcsán Sólyom László azt mondta, e cím érdekessége, hogy azt alkotmányjogász, nem politikus kapja, "politikusként nem aratott babérokat és nagykeresztet", de a teljesítménye, az 1989-90-ben meghozott a döntései megszabták a magyar alkotmányosság és a Magyar Köztársaság további sorsát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

NK
2009. augusztus 20. 15:16
Nehogy má felhőtlenül örüljön ez a kommunista-ivadék Németh Miklós! Odadöfjük neki, hogy nem járna ugyan, de mi adjuk! Büszkék vagyunk rád, Elnök Úr!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását