2024. április 29. - Péter

Órába épített bankkártya

A Volksbank és a MasterCard jóvoltából már egy ideje Szlovákiában is elérhető a PayPass technológiáján alapuló érintésmentes fizetés lehetősége.
2009. szeptember 30. szerda 14:53 - HírExtra
A bevezetés, 2008 augusztusa óta eltelt időszakban több mint 16 ezren igényelték az új típusú, a fizetést felgyorsító (átlagosan 5 másodpercet igénybe vevő) bankkártyát - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

A chip alkalmazásakor 20 eurós törlesztésig nem kell a PIN-kódot sem beütni, elég a leolvasó elé helyezni a kártyát, órát vagy amibe beépíttették a rendszert. A több mint 16 ezer, PayPass technológiájú kártyát országszerte mintegy 650 helyen fogadják el.

A Volksbank és a MasterCard most új termékkel rukkol elő az országban: piacra dobják a PayPass Birdie Watchot, amely nem más, mint egy divatos karóra és az érintésmentes fizetést lehetővé tevő chip ötvözete.

A Volksbank főleg a 12 és 17 év közötti fiatalokat akarja megcélozni az órával. A későbbiekben a mobiltelefonba és a kulcstartóba is beépítik az új technológiát, amelyet Európában először 2007 tavaszán próbáltak ki. Napjainkban világszerte 29 ország 61 millió ügyfele élvezi a PayPass-megoldás előnyét, a kártyát 153 ezer üzletben, étteremben, kávézóban fogadják el.

Az újság szerint 2009 tavaszán Szlovákia polgárai összesen 5,36 millió bankkártyával rendelkeztek, azaz mindenkire jutott egy. A plasztiklapokat országszerte mintegy 2300 pénzkiadó automatában használhatják. Az üzletekben elhelyezett kártyaleolvasó POS-terminálok száma egy év leforgása alatt 8000-rel nőtt (elérve a 34 800-at), az általuk lebonyolított forgalom éves növekménye 22,15 százalékos.

Ha a pénzkiadó automaták forgalmát is figyelembe vesszük, akkor az első három hónapban a kártyás forgalom Szlovákiában túllépte a 3 milliárd eurót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

payti
2009. november 9. 16:30
Az OTP-nél már elérhető szolgáltatás. Persze mint minden elsőként Budapesten terjed...
KMarti
2009. november 6. 13:30
Sziasztok! Írták többen is, hogy ilyen van már itthon is. Nem tudjátok, hogy hol lehetne erről több infót szerezni? Itthon is vannak már olyan helyek (Budapesten lakok), ahol elfogadják?
Hol tudnék ennek a témának jobban utána nézni?
prekorall
2009. október 27. 16:03
Órával még nem lehet fizetni, ez csak egy példa, hogy már azt is meg tudnák oldani, hiszen csak egy chipet kell beleépíteni :) Nemrég hallottam, hogy készítenek már telefont is órába, úgy néz ki, mint egy sima óra, de le tudod kapni a hátulját és bele tudsz tenni egy sim kártyát...de hát ez még a jövő, ugyanúgy, mint a karórás paypass:D
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását