2024. április 28. - Valéria

Nevelőszülői hálózat Miskolcon

A veszélyhelyzetbe kerülő miskolci gyerekek segítésére nevelőszülői hálózat kezdi meg működését Miskolcon; mintegy kétszáz gyermek kerülhet a közeljövőben nevelőszülőkhöz - mondta Mokrai Mihály, a borsodi megyeszékhely alpolgármestere sajtótájékoztatón kedden.
2009. október 13. kedd 13:53 - HírExtra
Az önkormányzat szeptemberi közgyűlése fogadta el az önálló hálózat kialakításáról szóló előterjesztést. A nevelőszülőket jelentkezés után, több kritérium alapján választják ki. Egy-egy család a sajátjaival együtt három-négy gyermeket nevelhet - mondta az alpolgármester.

Nevelőszülő olyan, legalább 24 éves ember lehet, aki a gondozásába kerülő gyereknél minimum 18, legfeljebb 45 évvel idősebb, és otthonában minden szempontból megfelelő körülményeket tud biztosítani. A szervezők olyan családok jelentkezését várják, akik szeretnének segíteni a nehéz helyzetbe kerülő gyermekeken, fiatalokon, akik úgy érzik, hogy szeretetteljes, biztonságos hátteret tudnak kialakítani és "pótcsaládként" a legteljesebb mértékig együtt tudnak dolgozni a gyermekvédelmi szakemberekkel - hangzott el.

A kiválasztott nevelőszülőknek hatvanórás képzésen kell részt venniük, amelyen egyebek mellett jogi, pszichológiai, pedagógiai, egészségügyi és társadalmi alapismereteket sajátítanak el.

A hálózat fenntartása, működtetése lényegesen kevesebbe kerül, mint ha a gyerekeket nevelőotthonban helyeznék el, de az elsődleges szempont az, hogy a gyermek így családban nőhet fel. Nevelőotthonban egy gyermek ellátása évente 2,5-3,5 millió forintba kerül, nevelőszülőknél ez az összeg nem haladja meg az 1,2 millió forintot, ebből a hálózatot működtető önkormányzatnak 350 ezer forintot kell állnia.

Túl ezen, "kvázi munkahelyteremtésről" is szó van, a főállású nevelőszülők díjazást (nevelési díjat és a gyermek ellátására fordítható ellátmányt) kapnak - mondta az alpolgármester.

A hálózat a Miskolci Gyermekvédelmi Központ új, szakmai egységeként működik októbertől, az új nevelőszülők pedig várhatóan jövő év elejétől fogadhatnak gyereket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását