2024. április 26. - Ervin

Elkészült a zajtérkép intézkedési terve

Elkészült Budapest és az agglomerációs gyűrű zajtérképének öt évre szóló intézkedési terve, amelynek végrehajtása esetén jelentősen csökkenhet a zajterhelés - közölte Molnár Zsolt, a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályvezető-helyettese szerdán az MTI-vel.
2009. október 28. szerda 17:52 - HírExtra
A térképek egész napra és külön az éjszakai órákra jelzik a zajhatás mértékét. Ezen túlmenően információval szolgálnak a zaj által érintett lakosok számáról, a lakóépületek, érzékeny intézmények, így a kórházak, iskolák helyzetéről - áll a közleményében.
A térképekkel együtt intézkedési tervet is kidolgoztak a következő öt évre, ennek sikeres végrehajtása esetén a közúti közlekedési eredetű zajforrásokat figyelembe véve az úgynevezett "egész napi lakossági érintettség szám" a legmagasabb terhelési kategóriákban legalább 28 százalékkal, míg az éjszakai lakossági érintettség a legmagasabb terhelési kategóriákban felére csökken.

Az intézkedési terv többek között tartalmazza a zajterjedés útjába való beavatkozást például zajvédő falak építésével, forgalomszervezési intézkedéseket, így a nehéz tehergépjárművek forgalmának korlátozását, kitiltását, egy-egy kerületen belüli forgalomcsillapítást, útfelújítást, útburkolat-javítást, villamospálya rekonstrukciót és a közlekedési hálózat korszerűsítését.

Konkrétan megemlítették például az M0-ás autóút pályabővítését, a 10-es főút, az 1-es és 3-as villamos vonalának fejlesztését, az észak-déli regionális gyorsvasút (5-ös metró) és a Ferihegyi gyorsvasút kiépítését. Szerepel ezen kívül a tervben egyebek mellett a dunai átkelések fejlesztési stratégiája: a Budapest körüli körvasút menti körút hídja, a Lágymányosi Duna-híd budai kapcsolataként a Hamzsabégi út megépítése és a Galvani utcai és Illatos úti hidak megvalósítása.

A Budapest és vonzáskörzete zajtérképe elnevezésű projekt 2005 decemberében indult és a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) támogatásával valósult meg. A 680 millió forintra tervezett összköltségű projekt finanszírozását 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban pedig a hazai központi költségvetés biztosította. Az összköltség végül 562 millió forintra módosult.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását