2024. április 28. - Valéria

Izraelben lép fel a magyar zongorista

Liszt- és Chopin-művekkel mutatkozik be Jeruzsálemben és Tel-Avivban Balatoni Péter magyar zongoraművész csütörtökön és vasárnap.
2009. december 1. kedd 19:10 - HírExtra
Balatoni Péter most először szerepel Ázsiában - mondta Lányi Eszter, az izraeli magyar nagykövetség oktatási és kulturális szakdiplomatája kedden az MTI-nek.

A zongoraművész csütörtökön Tel-Avivban az Izrael Múzeumhoz tartozó Felicja Blumental Zenei Központban Liszt Ferenc műveit adja elő. Felicja Blumental (1908-1991) lengyel születésű, brazil állampolgárságú zongoraművész volt, híres Chopin-interpretátor és Tel-Avivban hunyt el. Az ő nevét viseli a nemzetközi zenei fesztivál, amelyet évente májusban rendeznek meg Tel-Avivban.

Vasárnap Jeruzsálemben koncertezik Balatoni Péter az óvárosi Via Dolorosán található, az osztrákok által működtetett Hospis Házban, ahol Liszt- és Chopin-műveket fog játszani.
A 32 éves pianista Nyíregyházán született, ott is kezdte zenei tanulmányait, majd a Bartók Konzervatórium elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát 2000-ben Wagner Rita tanítványaként. A bázeli zeneakadémián posztgraduális képzésen vett részt, majd sorra kapta a meghívásokat európai és egyesült államokbeli koncertekre.

Balatoni Péter az elmúlt években mintegy 250 szólóestet adott. Repertoárján barokk klasszikus szerzőktől kezdve mai, kortárs komponistákig szerepelnek művek. Mint a zongoraművész az MTI-nek elmondta, egyre többen kérik, hogy Liszt Ferenc műveiből játsszon, mert Európában és az Egyesült Államokban is őt tartják az egyik legmodernebb szerzőnek és pianistának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását