2024. április 28. - Valéria

MSZP: hasznos az új magánnyugdíj-törvény

A magánnyugdíjról szóló törvény két kiemelkedő célja, hogy növelje az emberek időskori megtakarításainak biztonságát, és pótolja a valódi nyugdíjjáradék jellegű kifizetés eddig hiányzó szabályozását - közölte az MSZP-frakció nevében Kékesi Tibor országgyűlési képviselő kedden az MTI-vel.
2009. december 15. kedd 22:10 - HírExtra
Mint írta, a közleményt Navracsics Tibornak, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének arra a keddi sajtótájékoztatójára reagálva adták ki, amelyben az ellenzéki politikus kinyilvánította: a Fidesz alkotmányellenesnek tartja a hétfőn elfogadott, az új magánnyugdíj-biztosítási rendszerről szóló törvényt, s ezért szeretnék, ha az államfő előzetes normakontrollért az Alkotmánybírósághoz fordulna. Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján ehhez azt is hozzátette: ha Sólyom László köztársasági elnök ezt mégsem teszi meg, akkor a Fidesz fog az Alkotmánybírósághoz fordulni.

A Fidesz álláspontját kommentálva Kékesi Tibor kifejtette: a magánnyugdíjrendszert nem lehet privatizálni, mert az magánnyugdíj, ám szükséges korrigálni, mert "felelős, a döntésekben részt vevő és a döntésekben kockázatot vállalni képes tulajdonosokra van szükség", akik tőkéjükkel is növelik a megtakarítások garanciáit.

Emellett számos további, a biztonságot növelő, a rendszer működési költségét csökkentő elem került a törvénybe, ami továbbra is lehetővé teszi a felhalmozási időszakban az örökölhetőséget, bizonyos esetekben az egyösszegű kifizetést - hívta fel a figyelmet, utalva arra: a megtakarításokért vállalt végső állami garancia kizárja, hogy akár csak egyetlen ember is elveszítse a hosszú évek alatti befizetéseit.

Az intézményrendszer átalakítására a kormány olyan megoldást talált, amely nem vet fel alkotmányos aggályokat - hangsúlyozta, jelezve: a pénztártagok a jövőben is tetszőlegesen választhatják meg biztosítójukat, erről azonban a mainál jóval egyszerűbb, átláthatóbb módon dönthetnek.

A Fidesz álláspontjának magyarázatául Navracsics Tibor a nap folyamán kifejtette: a kormány és a szocialisták azt próbálják bebizonyítani, hogy a nyugdíj üzlet, és privatizálni akarják. Hangsúlyozta azonban, hogy "ahogyan az egészségbiztosítás privatizációját megakadályoztuk, úgy meg fogjuk akadályozni a nyugdíjrendszer privatizációját is".
Navracsics Tibor elmondta: a körülbelül tízéves - most megváltoztatott - modell szerint az a mintegy hárommillió ember, akik tagjai valamelyik magánnyugdíjpénztárnak, tulajdonosként - az öngondoskodás jegyében - halmozhatták fel nyugdíjszerű megtakarításukat. Ezt a későbbiekben akár egy összegben kivehették, illetve örökíthették is.

A mostani konstrukció azonban - folytatta - a tulajdonosból ügyfelet csinál, és megszünteti azt a lehetőséget, hogy a befektető esetleg egy összegben felvegye megtakarításait, és az örökítést is korlátok közé szorítja.

A frakcióvezető rámutatott: míg egy tulajdonos beleszólhat a saját vagyona irányításába, addig egy ügyfélnek a vagyona erőteljesen függ az azt kezelő cégtől.

A vagyonkezelőkről szólva Navracsics Tibor kifejtette: sejtéseik szerint ezek olyan külföldi befektetők lesznek, amelyek közül néhány a pénzügyi válságban tönkrement vagy jelentős vagyonvesztést szenvedett el. A kormány és az MSZP elképzelései szerint tehát "a magánnyugdíjpénztárban őrzött megtakarításainkat rá kell bíznunk egy olyan befektető cégre, amely lehet, hogy a jövőben - amennyiben a pénzügyi válságnak még a közeljövőben nem lesz vége, és újabb mélypontjai jönnek - esetleg elveszíti a mi megtakarításaink egy részét is" - mondta.

Navracsics Tibor szerint mindezzel egy olyan konstrukció honosodik meg, amelyet két évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök már "megálmodott" az egészségbiztosítás területén.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az új magánnyugdíj-biztosítási rendszert; a változtatás részletesen szabályozza a magánnyugdíjpénztárak átalakítási folyamatát, amelynek végén, 2013 januárjától a pénztártagok már az új típusú magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságok tagjai lesznek.

A jogszabály valamennyi magánnyugdíjpénztárnak lehetőséget ad egy szabadon kiválasztott intézménybe történő beolvadásra. A jelenlegi magánnyugdíjpénztári tagok egyéni számláján felhalmozott megtakarítás pedig teljes egészében átkerül a magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságnál vezetett egyéni számlára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását