2024. május 2. - Zsigmond

Bajnai szerint nem szükséges egy azonnali nyugdíjreform

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált.
2010. január 21. csütörtök 19:34 - HírExtra
A kormányfő az Idősügyi Tanács ülésén csütörtökön a Parlamentben hozzátette: egy dolog veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, ha a politika vagy a négyévenkénti választási ciklus "rángatni akarja".

Erre nincs szükség, kiszámíthatóságra, nyugalomra, kiegyensúlyozottságra, biztonságra, stabilitásra, reményre van szükség - hangsúlyozta, megjegyezve: szükség lehet arra, hogy újragondolják a nyugdíjbiztosítás rendszerét, de mint mondta, ebben már nem kell kapkodni.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "a nyugdíjrendszer nem olyan, mint a versenyautó, amit kézifékes fordulóval megfordítanak egy kanyarban. A nyugdíjrendszer inkább a tankhajóhoz hasonlít, ahol egy-egy fordulást jó előre meg kell tervezni, és azután nagyon óvatosan, precízen végrehajtani, mert nagyon nagy baj lehet, ha rángatjuk a kormányt".
Bajnai Gordon fontosnak nevezte, hogy nyugdíjrendszer változtatásaival ne bizonytalanítsák el a ma nyugdíjasait és azokat, akik dolgoznak.

A politikus a Gyurcsány-kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskor Kerekasztal javaslataival kapcsolatban azt mondta: a szervezet megvizsgálta, hogy az egymástól teljesen eltérő nyugdíjmodellek hogyan működnének a magyar társadalomban. Hozzátette: kerekasztal jelentése alapul szolgálhat annak, milyen legyen a későbbi magyar nyugdíjrendszer.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy kilenc hónappal ezelőtt az ország gazdasági helyzete miatt áldozatvállalást kértek a nyugdíjasoktól. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, elhalasztották a nyugdíjkorrekciós programot és módosították a svájci indexálás szabályait - sorolta az intézkedéseket, utalt arra, hogy a nyugdíkorhatár is emelkedett.
Bajnai Gordon kitért arra, hogy "a kényszerűen elvett" 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezettek be, amely abban az esetben jár a nyugdíjasoknak, hogy ha a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó mértékben növekszik.

Hozzáfűzte: széleskörű az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaság akár már 2011-ben 3,5 százalékot meghaladó mértékben nőhet.

A politikus megjegyezte: ugyanilyen javaslatot tettek a svájci indexálásra, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére. Úgy vélte, a magyar gazdaság 2011-es növekedési pályája reményt ad arra, hogy jövőre a reálérték felett is növekedhetnek a nyugdíjak.

Bajnai Gordon beszámolt arról, hogy tavalyhoz képest megemelték a méltányossági nyugdíjkeretet, ha ez nem elég, akkor készek keretet bővíteni.

A kormányfő egy hete hívta össze a tanácsot, amely a kormány mellett működő konzultatív, véleményező, javaslattevő koordináló testület. Az Idősügyi Tanács összehívását Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje kezdeményezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását