2024. április 27. - Zita

"Ezt jó lenne abbahagyni!" - Interjú Schiffer Andrással

A Lehet Más a Politika önmeghatározása, politikai pályán való elhelyezkedése, nyugdíjpolitikai elképzelései, Jobbikhoz való viszonya, és a várható kampánystratégiája - ezekről beszélgettünk Schiffer Andrással, az LMP szóvivőjével.
2010. január 21. csütörtök 15:57 - Pásztor Balázs
Manapság kicsit összekeveredtek a fogalmak és a pártok: bal, jobb, konzervatív, liberális… az LMP hol helyezkedik el?

A lehet más a politika egy ökopártként jött létre, az Európai Zöldpártnak vagyunk megfigyelő tagjai, és a magyarországi jobb-bal felosztásból tudatosan nem kérünk. Azt látjuk, hogy az elmúlt húsz évben Magyarországon a bal és a jobb azt jelenti, hogy az elmúlt század traumáiból ki mit élt meg súlyosabban. Nagyjából ma Magyarországon baloldali az, aki szociális-kulturális értelemben, valamilyen módon a régi nomenklatúrához kötődik - a családi legendárium úgy tartja, hogy Kádár alatt jobb volt. Jobboldali pedig az, akin Trianon, a kommunista rendszer keresztül gázolt, és azt mondja, hogy bárki csak ne ezek - vagyis ne a kommunisták.

Az LMP pontosan azért jött létre, hogy ezt a politikai térképet átrajzolja. Meggyőződésünk, hogy Magyarországot teljesen kilátástalan helyzetbe navigálja ez a politika, mert nem Magyarország jövőjéről, hanem Magyarország múltjáról szól - ezt jó lenne abbahagyni. Elég sajnálatos, hogy ma hazánkban a jobb és a baloldal is a múlthoz való viszonyról árulkodik. Mi nem a múltról szeretnénk beszélni, ezért ebben a felosztásban sehol nem kívánjuk magunkat elhelyezni.



És mi a helyzet a liberalizmus-konzervativizmus térfelével? Az LMP közleményében pont a minap szerepelt, hogy mindkét irányelv jól megfér egymás mellett a párton belül. Miben konzervatívak, és miben liberálisok?


Mind a gazdaság-, mind a társadalompolitikát a fenntarthatóságnak rendeli alá az LMP. Amikor a közjogi szerkezetről, az alapvető emberi jogokról, az emberi méltóság védelméről, jogegyenlőségről van szó, akkor az LMP egy liberális párt. Amikor arról van szó, hogy miként lehet megőrizni a hagyományos közösségeket és azokat a településtípusokat, termelési módokat, amik alkalmasak arra, hogy a kulturális hagyományokat átörökítsük a jövő generáció számára, akkor az LMP egy konzervatív párt.

Ha arról van szó, hogy egy olyan gazdaságot és társadalmat szeretnénk, ahol folyamatosan visszaszorulnak a kizsákmányolt, elnyomott helyzetek, akkor ebben a tekintetben mi az új-baloldalnak vagyunk a folytatói. Ezt jelenti az az ökopolitikai szintézis, amire az LMP megszerveződött, és ami politikáknak, valamint a programunknak az alapját képezi.



Mint láthatjuk, javában dúl a parlamenti pártok kampánya. Mikor kezdődik az LMP hivatalos kampánya, és miben lesz más, mint a többi párté?

A tulajdonképpeni kampány márciusban indul majd , amikor a pártok összegyűjtötték az ajánlószelvényeket - igaz egy előkampányban már most benne vagyunk. Az ajtóra járás és a világháló nyilván nálunk fontosabb szerepet fog betölteni, mint más pártoknál, de nyilvánvalóan az egyik legnagyobb különbség az lesz, hogy mi nem fogunk milliárdokat költeni a kampányra. Azonban már a kezdetektől az LMP eszköztárát gazdagították különböző, látványos és humoros elemekben bővelkedő utcai performanszok, amiknek továbbra is nagy szerepet szánunk.

Manapság mind az MSZP, mind a Fidesz a nyugdíj témájában ontja a nyilatkozatait - sokat hallható kifejezés a svéd modell - azonban érdemi vitára alig került sor. Merre mutat az LMP nyugdíjpolitikája?

Mi azt szeretnék, hogy legyen egy kiszámítható nyugdíjpálya, de az elsődleges szempont az, hogy olyan nyugdíjpolitika valósuljon meg, ami gondol az elkövetkező generációkra. Tehát ne éljük fel most azt a nyugdíjat, amit 30 év múlva kellene kiosztani, csak már nem lesz miből. Rendkívül felelőtlennek tartjuk továbbá - ami az elmúlt 20 év politikájának eredménye - hogy ciklikusan rángatják a nyugdíjpolitikát, tehát választási évben megszalad. Ezt abba kell hagyni. Ha kiszámítható nyugdíjpályáról beszélünk, akkor többek közt arról is beszélünk, hogy nem szabad a választási ciklikusságnak alárendelni a nyugdíjemeléseket.

Egy olyan vegyes rendszert képzelünk el, ami nagyobbrészt igazodik az inflációhoz, részben pedig a reálbér-növekedéshez.



Mikor kerül a nyilvánosság elé az LMP programja és országos listája?

Arra készülünk, hogy a kampányra - ami március közepén kezdődik - a részletes programunkat bemutassuk. Egyébként egy programmal már 2008 őszén nyilvánosság elé léptünk - ez olvasható a honlapunkon - illetve az EP kampány idején is, más pártoktól eltérően, részletesen ismertettük, hogy mire kérünk mandátumot. Január utolsó hétvégéjén pedig lesz egy kongresszusunk, ahol el fogjuk fogadni, az országos listát - de annyit mondhatok, hogy egy dolog egészen biztos: import árut nem vásárolunk!

Nemrég debütált a Jobbik hivatalos programja, amiben egy külön
Zöld fejezet is helyett kapott. Mi erről a párt véleménye?


Az LMP alapvetően nem kíván más pártok ügyeivel foglalkozni. De akikkel vitánk van, azok a demokratikus pártok. A Jobbikkal van egy óriási probléma: egy olyan párttal nem tudunk mit kezdeni, amelyik radikálisan tagadja a polgárok egyenjogúságát. Innentől kezdve nagyjából mindegy, hogy mit írnak le a programjukban.

Mire számít, milyen eredményt fognak elérni a 2010-es országgyűlési választásokon?


Arra számítok, hogy ha sikerrel vesszük az ajánlószelvényi felvonást, akkor utána magabiztosan be fogunk tudni kerülni a Parlamentbe. Ez százalékokat tekintve olyan 5-10 százalékot jelent.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2010. január 24. 12:58
te vagy a kurva nagy objektív meglátású akárki... Vagy legalábbis azt hiszed magadról. Aki ekkora baromságokat ír mint te nemhogy nem objektív de normális se nagyon.
Nemcsak azért tartunk ott ahol tartunk, mert megosztják az embereket a pártok hanem pontosan az ilyen semmire se jó gondolkodásmódú emberek miatt mint te. Aki csak azért megy el szavazni(ha egyáltalán elmegy), hogy csak a semmirekellők pártját erősítse. A vélt marha nagy objektivitásával. Úgyhogy te kis semmirekellő másokat kioktató tudatlan majom inkább ne szólj vagy ha már veszed a bátorságot, hogy leégesd magad akkor legalább kevésbé baromságokat írj.
Füsti
2010. január 22. 20:10
LMP= Szdsz.Valójában egy liberális párt. Volt Szdszesek hozták létre, azzal a céllal, hogy továbbvigyék az Szdsz neolibsi politikáját. Persze új, ismeretlen fiatal arcokat, nyomtak előtérbe, akiknek egy része nem is tudja, hogy mire használják fel őket, és kik is vannak a háttérben, mi a valódi céljuk.
bagi
2010. január 22. 14:27
Tudod is te fradilaci - aki a fasiszták seggnyalója vagy - és fingod nincs, mi az az objektivitás. Én úgy utálom a fasisztoid pártokat, hogy közben gyűlölöm az SZDSZ-t és a MSZP-t is - nálatok ez kibékíthetetlen ellentét. Ti csak úgy tudtok valakinek nyalni, ha másikat földbedöngölitek - függetlenül attól, hogy mi csinál. Na azért nincs neked fingod se az objektivitásról - fradista seggnyaló. Ebben a köcsög országban normális - az emberek valódi érdekét képviselő és az összmagyarságot összefogó és nem kettéosztó politikai ppártja EGY SINCS ! Azért tartunk ott, ahol tartunk és ez a jobboldali kormány alatt is így marad.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását