2024. április 27. - Zita

Cseh Tamás-emléknap

Cseh Tamás-emlékestet tartanak pénteken a fővárosi Bárka Színházban a magyar kultúra napján, egyben a tavaly augusztusban elhunyt előadóművész születésnapján.
2010. január 21. csütörtök 11:22 - HírExtra
Az eseményen a tervezett négyórás koncert mellett kiállítás-megnyitó is lesz és Cseh Tamás Teremnek nevezik át a színház Vívótermét (nagytermét). Az énekes 1999-től haláláig volt a Bárka Színház tagja.

Bérczes László, a teátrum művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: a tervek szerint három hétig tartó kiállításon - amely a koncert szünetében nyílik meg - a pályáját rajztanárként kezdő Cseh Tamás gyerekkori rajzai, képzőművészeti tanulmányai idején készített művei, indián témájú munkái, valamint metszetei és öt-hat festménye lesz látható; utóbbiak alapvetően borongós színű tájképek. A tárlatot Balás Eszter szobrászművész nyitja meg.

A Bárka Színház Vívótermét, azaz nagytermét péntektől Cseh Tamás Teremnek hívják, erről a bejárati ajtón elhelyezett tábla tájékoztatja ezentúl a teátrumba érkezőket.
A zenei program 19 órakor kezdődik és a tervek szerint négy órán át tart. A fellépők között lesz Másik János, Kiss Tibor, Lovasi András, Törőcsik Mari, egykori kísérőzenekara, az Ad Libitum, a Szent Efrém kórus, a Bárka Színház és a Katona József Színház színművészei, Dresch Mihály, Ökrös Csaba, Juhász Gábor, Sebestyén Márta és a Csík Zenekar. Lesznek, akik saját feldolgozásukban adják elő az énekes dalait, mások a Cseh-Bereményi-számok apropóján erre az estre készített műveiket szólaltatják meg.

"Nehéz volt a pályafutásához kapcsolódó művészek közül kiválasztani a fellépőket. Arra törekedtünk, hogy olyanok álljanak színpadra, akik magas színvonalon űzik a zenei mesterséget. Lesznek közöttük, akik soha nem találkoztak Cseh Tamással, de nagyon szeretik dalait. A szláv egyházi zenével ismertté vált Szent Efrém kórushoz például nem volt köze Tamásnak, de különlegesen érdekesnek ígérkezik, hogy Sebestyén Mártával együttműködve miként dolgozzák fel valamelyik dalát" - fejtette ki Bérczes László.

Kitért arra, hogy a Bárkának is sokat dolgozó zeneszerző, Dinnyés Dániel három zongorára és egy operaénekesnőre, Kolonits Klárára írt valami újat, Ökrös Csaba pedig egy Cseh Tamással közösen szerzett, még soha elő nem adott dal bemutatására készül.

Az esten nem tud jelen lenni Bereményi Géza, Cseh Tamás szövegírója, mivel a zalaegerszegi színházban hamarosan bemutatója lesz, de videoüzenetet küld.
Bérczes László az MTI-nek elmondta, hogy a Cseh Tamás-estet öt-hat kamerával egy filmes csapat rögzíti, bár azt egyelőre nem tudják, a felvételt mikor és milyen formában mutatják majd be. A műsorra már minden jegy elkelt, viszont a Bárka stúdiójában, valamint a művészbejárónál felállított fűthető sátorban kivetítőn keresztül követni lehet majd az eseményt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását