2024. április 29. - Péter

Esik a Fidesz támogatottsága?

Február második hetében szignifikánsan csökkent a Fidesz támogatottsága, az ellenzéki pártra most vasárnap az aktív szavazók 43 százaléka szavazna, míg az MSZP-re 12, a Jobbikra 9 százaléka voksolna - olvasható a Nézőpont Intézet felmérésében, amelynek összegzését szerdán juttatta el az MTI-hez.
2010. február 17. szerda 14:13 - HírExtra
Az intézet megállapítása szerint a korábbi Fidesz-szavazók inkább elbizonytalanodtak, és nem pártoltak át más párthoz.

Az aktív szavazók körében minimálisan elérhető táborok nagysága a Fidesz esetében 34 százalék, az MSZP-nél 10 százalék, a Jobbiknál 7 százalék. Ez 1,7 milliós biztos Fidesz-szavazónak feleltethető meg, míg a szocialistáknak 500 ezer, a Jobbiknak 350 ezer megingathatatlan szavazója van.

Az összegzésből kiderül, hogy a Fidesz potenciális tábora az aktív szavazók körében 51 százalék, az MSZP-é 21 százalék, míg a Jobbiké 20 százalék. Ez utóbbi jelentős növekedés az előző heti 14 százalékhoz képest. Az MDF potenciális szavazótábora 6 százalék, míg a bevallott pártpreferencia csak 2 százalék volt az aktív szavazók között.

Az előző heti eredményekhez képest mind a Jobbik, mind az MSZP táborának nőtt az elkötelezettsége, így a hűsége saját pártjához az összes megkérdezett között. Ennek köszönhetően magasabb arányuk választaná második szavazatával is jelenlegi pártját.
A Fidesz-szimpatizánsoknak továbbra is négyötöde (78 százalék) választaná a Fideszt mindkét szavazatával, 15 százalékuk a Jobbikra vagy egyéb pártra szavazna a második vokssal. Ez körülbelül 400 ezer szimpatizánsnak feleltethető meg, közülük azonban nem mindenki vesz részt a szavazáson.

A Jobbik-táborban - a növekedés ellenére is - a pártjukhoz második szavazatukkal is hűségesek aránya alacsonyabb. 57 százalék.

A Nézőpont Intézet és a Heti Válasz közös reprezentatív kutatása február 12. és 15. között készült, 1000 főt választottak ki véletlenszerűen. Az elemzést 2010. február 15-én zárták le.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását