2024. április 29. - Péter

Az EU soros elnökeként nem helyezhetjük előtérbe a nemzeti érdekeinket?

Az Európai Unió soros elnökeként Magyarország nem tolhatja majd előtérbe nemzeti érdekeit - jelentette ki Kőszegen csütörtökön Szűcs Tamás, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője.
2010. április 8. csütörtök 17:21 - HírExtra
A 2011 első félévében esedékes soros elnökség nem a nemzeti érdekérvényesítés időszaka, elsősorban az EU számára akkor legfontosabb kérdések megoldását kell majd segíteni - mondta az Európa Házban tartott előadásában a képviselet-vezető.

Úgy fogalmazott, a magyar soros elnökség idején az unió egyik szereplőjéből főszereplővé válunk, egy sikeres magyar elnöki időszakból pedig sokáig profitálhatunk. Ha viszont sikertelen lenne az elnökség, kedvezőtlen hatásait hosszú ideig éreznénk.

A konferencián, amelyen azt tekintették át, hogy "határ menti civilek" milyen szerepet vállalhatnak a magyar EU-elnökség idején, Szűcs Tamás arról is szólt, hogy Magyarországnak megváltozott uniós intézményi struktúrában kell majd ellátnia a soros elnöki feladatokat. Az egymást követő spanyol-belga-magyar elnökségnek már egy új, intézményi rangot kapott Európai Tanáccsal, élén a 2 és fél évre megválasztott állandó elnökkel kell szorosan együttműködnie, továbbá természetesen az Európai Parlamenttel és az Európai Bizottsággal.

Elképzelhető - mondta -, hogy a magyar elnökség idején az Európai Tanács egy ülését is Magyarországon tartják, ami különleges feladat és egyben lehetőség is a soros elnökséget ellátó országnak.

Szőke Péter, a Külügyminisztérium koordinációs és jogi főosztályának munkatársa arról beszélt: a gazdasági válság idején az Európai Unióban is gyakrabban hallható, hogy egyfajta protekcionizmusra és társadalmi szegregációra lenne szükség.

A soros magyar elnökség idején azonban nekünk éppen ennek ellenkezőjét, a tagállamok közötti szolidaritást és a társadalmi befogadást, az integrációt kell támogatnunk - mutatott rá.

Tóth Henrietta a Közép-Európai Club Pannónia Egyesület elnökségi tagja elmondta: egyesületük tizenkét civil szervezetet tömörít, amelyek fontosnak tartják, hogy a magyar uniós elnökséget "társadalmasítsák", szerezzenek annak minél nagyobb társadalmi támogatottságot.

A Külügyminisztériummal együttműködve az esélyegyenlőség, a szociális ügyek, a foglalkoztatáspolitika, a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás, valamint a szomszédságpolitika témájában megpróbálják összegyűjteni a civilek véleményét, s ezek alapján javaslatokat készítenek, hogy segítsék a magyar elnökség idején végzett munkát. A kőszegi tanácskozást az Europrosperitás 2010 Alapítvány szervezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását