2024. április 28. - Valéria

Éhező gyermekek: sok szeretet, kevés étel

Rizses hús, rizibizi - ki gondolta volna, hogy a XXI. század hajnalán ezekre az ételekre áhítoznak hazánkban gyerekek, és minden vágyuk, hogy jóllakhassanak e nem igazán drága és különleges ennivalókból. A Gyermekétkeztetési Alapítvány reklámarcaiként jelennek meg rendre a televízióban, és azt mondják, hogy szeretetből sok jut, másból - ételből - kevés.
2010. május 11. kedd 10:55 - HírExtra
Elgondolkoztató reklám, és a sok értelmetlen, ízléstelen, tolakodó felhívás közül ez legalább a szívünkhöz szól: hiszen ahol szeretetből sok van, nem éhezhetnek a gyerekek.

Bombaként robbant a közelmúltban egyik legtehetősebb hazánkfia kijelentése, miszerint Magyarországon több száz gyerek hal éhen. A sajtóban megjelent szöveg súlya hatalmas teherként nehezedik ránk, akkor is, ha szakemberek, tudós szociológusok azonnal cáfolták, és visszautasították még a feltételezést is. De nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél - tartja a mondás, és ha vitatkozni nem is kell róla, figyelni mindenképpen érdemes az említett kijelentésre.

Miért? Mert Magyarországon ugyan nem halnak éhen gyerekek, ám vannak közöttük, akik bizony nem jutnak megfelelő táplálékhoz, akárhogy próbáljuk szépíteni: éheznek. Márpedig az éhezés minden korban veszélyes, gyermekkorban pedig valóban halálos, tragikus vége is lehet, ha a szervezet nem jut hozzá mindahhoz, amire szüksége van.

A gyerek különleges fogyasztó. Azt eszi, amit kap. Nem képes különbséget tenni a gyorséttermek csábító ajánlata és az iskolai menza kínálata között. A hiányos, rossz táplálkozás, rendszertelen étkezés pedig valóban elvezethet akár halálos betegségekig is.

A gyerek étkezéséért mindig a felnőtt felelős. Vajon mit mondanak azok, akiknek módjukban áll, sőt kötelességük is segíteni a szegény sorban élő, olykor bizony éhező gyermekek sorsán?

- Mi kiemelten közhasznú alapítványként már évek óta arra törekszünk, hogy minél kevesebb legyen az éhező gyerek - mondja Megyeri István, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke, aki közelről ismeri ezt a gondot, hiszen naponta találkozik vele. - Részt veszünk több programban is. Az Európai Unió intervenciós programja az egyik, amelynek segítségével bekapcsolódtunk a felvásárolt gabona elosztásába, és miután élelmiszeripari cégek feldolgozzák, megszervezzük az elosztást a rászoruló települések önkormányzatainak közreműködésével. Élelmiszercsomagot havonta egyszer, kész ételt pedig folyamatosan szállítunk az önkormányzatoknak. A 30 napig elálló ételt helyben osztják ki, hiszen az önkormányzatok tudják a legjobban, hogy kik a rászorulók.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szintén részt vállal különböző akciókban. Edvi Péter alapító elnök közlése szerint központi feladatként kezelik a gyermekétkeztetési programot.

- Magyarországon több mint százezer olyan gyermek él, akik csak külső támogatással jutnak napi egyszeri meleg ételhez. Az étkezési támogatást budapesti és vidéki gyermekek számára egyaránt biztosítjuk a szolgálathoz beérkező kérelmek alapján, a szociális rászorultság figyelembe vételével. A juttatást a gyermek nevére, közvetlenül az intézménynek, bölcsődének, óvodának vagy iskolának folyósítjuk. A napi egyszeri vagy többszöri meleg étkezést fél vagy egész tanévre kapják a gyerekek. A beérkező kérelmeknek azonban minden erőfeszítésünk ellenére csak a felét tudjuk teljesíteni.

Az éhenhaláshoz sok, a jóllakottsághoz kevés

Megkérdeztük a Szociális és Munkaügyi Minisztérium illetékesének véleményét is. A sajtótitkárságon keresztül kaptuk a választ:

"A szaktárca hatáskörébe tartozó ellátási formákat vizsgálva felméréseink szerint az összesen 1 804 014, 0-17 éves gyermek/tanuló közül 975 000 gyermek/tanuló étkezik menzai keretek között, ezen belül 253 695, azaz 26 százalékuk ingyenesen étkezik mint szociálisan hátrányos helyzetű, rászoruló gyerek. A szegény családokban élő gyermekek helyzetét könnyíti a nyári gyermekétkeztetés, amelyre a tavalyi évhez hasonlóan az idén is 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezt a támogatást a települési önkormányzatok igényelhetik, melyek vállalják, hogy a nyári időszakban folyamatosan, legalább 44, legfeljebb 54 munkanapon keresztül napi egyszeri meleg étkezést biztosítanak a rászoruló gyerekeknek. A nyári étkeztetés címén igénybe vehető támogatás egy gyermekre jutó napi összege legfeljebb 370 forint, 54 napra számolva 19 980 forint. A településeken működő gyermekjóléti szolgálatok feladata a gyermekek és családok segítése. Az ingyenes étkezés kiszélesítése mindenképpen a gyermekek veszélyeztetettségének elkerülésére szolgál. A regionális szociális és gyámhivatalok minden évben ellenőrzik az ellátórendszer működését. A gyermekes családokat segítő programok bővítésére hazai és uniós programok is rendelkezésre állnak".

Tehát minden megkérdezett arról számol be, hogy ők megteszik a magukét, amit a rendelkezések előírnak, illetve a lehetőségek megengednek. És ne felejtsük el, van Gyermekszegénység Elleni programunk is.

Mindennek ellenére bizonyosan élnek közöttünk éhező gyermekek, akik üres gyomorral mennek reggel bölcsődébe, óvodába, korgó gyomorral ülnek az iskolapadban, és figyelmüket nem a tananyag köti le, hanem az, hogy mikor lesz ebéd. Mert számukra a napi egyszeri menza étel a fő táplálék. Erre szokták mondani, hogy az éhenhaláshoz sok, a jóllakottsághoz kevés.

Gyermekétkeztetési programokból nem volt hiány az utóbbi időben. Volt itt már alma- és zöldségakció, tejosztás, biomenza, látványos főzési roadshow, sokféle egyéni és közösségi kezdeményezés. Még sincs minden rendben a gyermekek megfelelő táplálkozása körül.

A felmérések szerint 288-417 ezer forintot fogyaszt el egy gyerek évente, 30 millióba kerül, mire felnő. Sok ez vagy kevés? Ki mondja meg, mikor a 18 évesnél fiatalabbaknak több mint 20 százaléka olyan családban él, ahol nincs aktív kereső, és a szegénységi küszöb alatt tengődik 200-300 ezer gyerek?

A gyerek jó befektetés. A legjobb. A jövő. De csak akkor, ha mindegyikük jóllakhat, egészségesen él, és megéri a felnőttkort.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Gyermekétkeztetési Alapítvány
2010. június 8. 12:05
A Gyermekétkeztetési Alapítvány a legegyszerűbben működő magyar jótékonysági szervezet. Semmi mást nem teszünk, mint ennivalót adunk a legszegényebb gyermekeknek, családoknak Azonban jelenlegi programjaink egyre nehezedő finanszírozása mellett, sajnos gyakran kapunk segélykérő leveleket elkeseredett családoktól, akiken pillanatnyilag nem tudunk segíteni. Ezek közül a levelek közül tesszük most közzé a legfrissebbet:

Tisztelt Gyermekétkeztetési Alapítvány!

XY vagyok, 28 éves és ******-n élek. Azért fordulok Önökhöz segítségért, mert nagyon nehéz helyzetben élünk. Négy gyermeket nevelünk a férjemmel. 11 éves, 10 éves 8 éves és 1 évesek a gyermekeink. 2010. január 12-ig laktunk egy házban, ami a férjem édesapjáé volt, de sajnos 12-én leomlott az egyik fala, így életveszélyesnek nyilvánították és ki kellett költöznünk. Ideiglenesen a nagymamámhoz költöztünk, de a helyhiány miatt, sajnos ott sem tudtunk sokáig maradni. A hivatal segített és albérletbe kerültünk itt helyben. Az albérlet 35 000 ft+rezsi, ami nagyon sok és nem tudom, hogy meddig tudjuk ezt fizetni, és mi lesz, ha már ezt nem tudjuk kifizetni.
Férjem alkalmi munkákat szokott elvállalni, de ez havi szinten 10 napot jelent, ami nagyon kevés pénzt hoz. Én gyes-t kapok és családi pótlékot, ebből próbáljuk eltartani a családot.

Kedvező elbírálásukat előre is köszönöm:
XY

Amennyiben módjában áll, kérem - lehetőségeihez mérten- segítse munkánkat!
Az adományozás lehetőségeiről tájékozódjon weboldalunkon: http://www.gyea.hu/tamogatas

Köszönettel:
GYEA
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását