2024. április 28. - Valéria

KDNP: Szanyi négy évet késett

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a szocialista Szanyi Tibor négy évet elkésett a közigazgatás politikamentességéért való aggodalmával.
2010. május 18. kedd 18:30 - HírExtra
A szocialista országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: "döbbenten látták", hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény Fidesz által kezdeményezett módosítása eltörölné a közigazgatási versenyvizsgát. Így szerinte "hasra ütéssel" lehet kinevezni köztisztviselőket és bárkit ki lehet rúgni vagy fel lehet venni.

Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője az elhangzottakra reagálva az MTI-nek felidézte, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi törvény elfogadásakor a közigazgatási szakma egységesen tiltakozott a rendszerváltás óta működő szisztéma eltörlése miatt. Kifogásolták, hogy ezzel a politikamentes közigazgatás legfelső két szintje megszűnt, és a helyét - a kormány működésével azonos időtartamra megbízott - politikai vezetők foglalták el.

"Akkor Szanyi Tibor hallgatott" - mondta Rétvári Bence, hozzátéve: a most beterjesztett törvény négy év után ismét elválasztja a politikai vezetőket a közigazgatási vezetőktől, ezzel teremtve meg a minőségi szakmai munka lehetőségét.

A kereszténydemokrata politikus - aki a vonatkozó javaslat egyik jegyzője - rámutatott: Szanyi Tibor azért mondhatja, hogy feleannyi állami politikai vezető fog nyilvános vagyonnyilatkozatot tenni, mert a következő kormányban csak feleannyi állami politikai vezető lesz, mint korábban. A Fidesz-KDNP ugyanis a parlamenti és önkormányzati politikusok mellett az állami politikai vezetők számát is megfelezi, a vezető köztisztviselők pedig továbbra a köztisztviselői törvény szerinti vagyonnyilatkozat megtételére kötelezettek.

Rétvári Bence szerint szintén nehezen magyarázható, hogy a köztisztviselőkre több tízezer forintos anyagi többletterhet rovó közigazgatási versenyvizsgát miért most hozza szóba Szanyi Tibor. Egy hónappal ezelőtt, április 7-én mélyen hallgatott a szocialista politikus, amikor a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ hivatalos közlése szerint az országos versenyvizsga rendszerének működése "előre nem látható technikai okok miatt átmenetileg bizonytalanná vált".

A Fidesz-KDNP a minőségi közigazgatást a felsőfokú szakmai végzettség megkövetelésével kívánja elérni. Mindennél beszédesebb, hogy bár Magyarország fél év múlva betölti az EU soros elnöki tisztét, mégse volt versenyvizsga követelmény a nyelvvizsga. Mint kifejtette: a versenyvizsga azért is alkalmatlan egy színvonalasabb közigazgatás megteremtésére, mert nem támaszt szakmai kritériumokat, és 100 százalékban ugyanazt a tudást követeli meg a költségvetési tervezéssel foglalkozóktól, mint az erdészetért vagy járványügyért felelős köztisztviselőktől.
Hozzátette: nagy érdeklődéssel várják a szocialisták által korábban ígért konstruktív ellenzéki javaslatokat, mert eddig sajnos még nem találkoztunk velük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását