2024. április 27. - Zita

Az EU lakossága nagy véradó

Az Európai Unió lakosságának 37 százaléka adott már vért egészségügyi célokra - derül ki a témáról pénteken Brüsszelben kiadott közvélemény-kutatásból. Uniós szinten ez hatszázalékos növekedésnek felel meg a nyolc évvel ezelőtt készített hasonló felmérés eredményeihez képest.
2010. június 11. péntek 17:45 - HírExtra
A közelgő nemzetközi véradónap alkalmából közölt Eurobarométer szerint a véradók aránya Ausztriában a legnagyobb, 66 százalékos, de magas Franciaországban (52), Görögországban (51) és Cipruson (51) is. Legalacsonyabb az arány Portugáliában (22 százalék), Olaszországban (23) és Lengyelországban (25). Magyarországon is az EU-átlagnál jóval többen, 44 százaléknyian válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy adtak-e már vért.

Megállapította a jelentés azt is, hogy a férfiak körében nagyobb a véradók aránya, mint a nők körében (44 százalék 31 százalékkal szemben), és a legmagasabb a 40-54 éves korosztály részesedése a véradásból (46 százalék).

Egy másik Eurobarométer felmérés szerint az uniós lakosság 55 százaléka kész felajánlani valamelyik szervét halála utáni hasznosításra, átültetésre, és csak 27 százalék ellenzi ezt kereken. Legmagasabb arányú a készség Svédországban (83 százalék), legalacsonyabb Lettországban (25); Magyarországon átlaghoz közeli (53).

A felmérések adatai részletesen a http://ec.europa.eu/health/eurobarometers/index_en.htm) weboldalon találhatók.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását