2024. április 27. - Zita

A Jobbik megalapítaná a Magyar Őstörténeti Intézetet

A Jobbik örömmel értesült arról, hogy Szőcs Géza kulturális államtitkár szeretné elindítani a Julianus barát programot, amellyel a magyarság eredetét genetikailag kutatnák, és a párt ragaszkodik egy Magyar Őstörténeti Intézet felállításához - közölte a Jobbik szombaton az MTI-vel.
2010. június 12. szombat 19:08 - HírExtra
"Erősen támogatjuk a kezdeményezést, hiszen elsőként a Jobbik mert nyíltan beszélni a magyar őstörténettel kapcsolatos hivatalos álláspont súlyos ellentmondásairól. A magyar népemlékezet egyetlen olyan elemet sem tartalmaz, amely ne a keleti szkíta-avar-magyar folytonosságot támasztaná alá. A finnugor elmélet bizonyíthatóan a Habsburg-ház megrendelésére született (Budenz József, Paul Hunsdorfer), célja pedig büszkeségünk, identitásunk megtörése volt. Mivel politikailag beilleszkedett a szovjet időkbe is, ezért átvették, majd dogmává merevítették azt" - tartalmazza a közlemény.

A Jobbik szerint mindezidáig hivatalos szinten próbálták ellehetetleníteni még a vita felvetését is a magyar nép eredetéről, sőt az akadémiai álláspont kifejezetten megbélyegzi, kiközösíti azokat, akik a finnugor elméleten kívül mást mernek mondani. Odáig jutottunk, hogy a külföldi kutatások lassan az akadémiai álláspontot teszik nevetség tárgyává.

"Éppen itt az ideje, hogy a szemléletváltás itthon is megtörténjen" - tartalmazza a Pörzse Sándor jobbikos parlamenti képviselő által jegyzett közlemény.

Szőcs Géza egy hónapja a Parlament Caféban tartott előadásában arról beszélt, hogy "néhány fős genetikai kutatócsoportnak föl kellene térképeznie a mai magyar népesség genetikai kapcsolatrendszerét mindazon népekkel, amelyekkel a történelemben vélelmezhetően (vagy csak egyesek vélekedése szerint) vérségi kapcsolatba került".

Hogy e kutatás eredménye milyen – ma kötelező, olykor akadémiai – dogmákat fog megingatni és milyen legendákat szétoszlatni, ez némelyeknek bizonyára fájdalmas lesz, de az eredetkutatásba értelmetlenül fektetett további spekulációkat, vitákat, szócséplést, indulatokat talán mérsékelni fogja, miközben "hozzásegíthet bennünket egy realista kép megalkotásához, ami őstörténetünket illeti.

(Mondanunk sem kell, hogy ez a feladat tudományosság és módszertani szigor tekintetében a maximumot követeli meg a kutatóktól.)" - olvasható az államtitkár interneten közzétett előadásában aki azt javasolta, hogy legyen ennek az "őstörténet-barát" kutatásnak a neve Julianus Barát Program!

Ezzel kapcsolatban az Indexen pénteken megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy nem fél-e a támadásoktól, Szőcs Géza úgy válaszolt:

"Én az igazságtól nem félek. Amitől félek, vagy inkább bosszant és idegesít, az az, amikor intellektuális energiákat pazarolnak értelmetlen vitákra, és ütköztetnek olyan nézeteket, amelyeknek csak névleges közük van a valósághoz, jelen esetben a múlt idejű valósághoz. Egyébként magam is kíváncsi vagyok, hogy a finnugor elmélet hogyan állja ki a genetikai összevetés próbáját, és úgy gondolom, a kíváncsiság az egész emberi civilizációt és kultúrát meghatározó és mozgató erő. Nem szabad a kíváncsiság jogát elvitatni magunktól vagy másoktól."

Arra a felvetésre, hogy valóban a kulturális minisztérium feladata lenne, hogy új kutatási irányt jelöljön ki, az államtitkár úgy reagált: Ez inkább az Akadémia feladata volna. Ám a kulturális diskurzusokban jelennek meg folyamatosan a délibábos viták, a sületlenségek.

A kevésbé képzett emberek fantáziáját ez megragadja, és végső fokon a nemzeti identitásukban okoz zavart. Mert oda jutnak el, hogy nem is magyar vagyok, hanem ez vagy az. Ezeknek szeretnék véget vetni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását