2024. április 29. - Péter

Hangos politikai balhé Nagykanizsán

Megvonta a közgyűlés vezetését a polgármestertől a nagykanizsai képviselők többsége csütörtökön, a soron kívüli közgyűlés kezdetén, az ülésvezető szerepét, hangos szóváltás mellett, az alpolgármester vette át.
2010. június 24. csütörtök 15:57 - HírExtra
A közgyűlést megnyitó Marton István polgármestertől rögtön az ülés elején azt kérte Szőlősi Márta (Fidesz) képviselő, hogy vegye napirendre előterjesztését a polgármester szabadságra küldéséről, ami miatt hetek óta patthelyzet van a város közgyűlésében. A 2006-ban még a Fidesz támogatásával megválasztott, később azonban a frakcióval szakító Marton István ezúttal sem vette napirendre a javaslatot.

Röst János (SZDSZ) ezután azt indítványozta, hogy a közgyűlés zárja ki a polgármestert a személyét érintő napirendi pont tárgyalásáról, s az ülés vezetését Cseresnyés Péter (Fidesz) alpolgármester vegye át. A polgármester, a jegyző és a testület tagjai között ekkor kezdődött a hangos szócsata, mert a polgármester szerint csak neki van joga az ülés vezetésére.

Közbekiabálások közepette a testület az alpolgármester javaslatára első napirendi pontként szavazott a témában, és nagy többséggel úgy döntött, hogy azonnali szabadságra küldik a város vezetőjét. Marton István közben telefonon rendőri intézkedést kért, de azt a választ kapta, hogy csak köztörvényes bűncselekmény esetén van joga közbelépnie a rendőrségnek.

Teljesen törvénytelennek nyilvánította az ülést, arra hivatkozva, hogy csak az ő távolléte vagy akadályoztatása esetén veheti át más az irányítást. Úgy fogalmazott: puccsot hajtottak végre ellene.

Cseresnyés Péter időközben szünetet, majd zárt ülés rendelt el, amelyről a képviselők ki akarták küldeni a polgármestert, ő azonban nem volt hajlandó távozni. A zárt ajtók mögül kiszivárgott információk szerint a szóváltás nem fejeződött be, de a testület hozzálátott az eredetileg is zárt ülésre tervezett napirendi pontok megtárgyalásához.

Nagykanizsán május 31-e óta tart a közgyűlési patthelyzet, akkor a soros közgyűlést sem tudták elkezdeni, mert a polgármester nem akarta napirendre venni a szabadságának kiadásáról szóló fideszes előterjesztést. Szőlősi Márta azt indítványozta, hogy a közgyűlés, a polgármester munkáltatójaként, adja ki a városvezető 78 napnyi felhalmozott szabadságát.

Szeptember 20-áig tartott volna Marton István távolléte, így a városvezető számára a ciklus után nem kellett volna kifizetni mintegy két és fél millió forintot szabadságmegváltásként, bár ennek kapcsán felajánlotta, hogy a pénzt jótékony célra fordítja majd. A már akkor is szópárbajjá alakult napirend előtti vita után a városvezető berekesztette a közgyűlést, ezért akkor sem tudtak tárgyalni egyetlen előterjesztésről sem.

Marton István keddre hívott össze újból rendkívüli közgyűlést, de az ülést kétszeri kísérlet után sem tudták megkezdeni, mert a szükséges minimumnál kevesebb képviselő jelent meg ülésteremben.

A közgyűlési huzavona okával, a polgármester szabadságra küldésével kapcsolatban időközben a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal vezetőjéhez fordult Nagykanizsa jegyzője.

Németh Éva hivatalvezető a közgyűlési anyagokhoz is csatolt írásbeli válaszában általánosságban megállapítja: "a polgármester és a munkáltatói jogkört gyakorló képviselő-testület köteles jóhiszeműen együttműködni, és a szabadság kiadásáról, illetve igénybevételéről kölcsönösen megállapodni". A polgármester egyoldalúan nem dönthet a szabadsága igénybevételéről, annak engedélyezése - az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozatával megerősítetten - a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását