2024. április 28. - Valéria

Mesterházy: aggályos a Fidesz hatalomgyakorlása

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint az elmúlt 30 nap parlamenti munkájának tapasztalata alapján aggályos a Fidesz hatalomgyakorlása. A Fidesz sem a parlamenti ellenzéki pártokkal, sem a társadalmi szervezetekkel nem hajlandó a párbeszédre - emelte ki ezzel kapcsolatosan Mesterházy Attila csütörtökön Kaposváron.
2010. június 24. csütörtök 22:02 - HírExtra
A szocialista politikus az aktuális kérdésekről tartott sajtótájékoztatón a kormányzó többség önkorlátozásának hiányát is nehezményezte, mondván: "erre igenis szükség lenne (...), még akkor is, ha kétharmados felhatalmazást kaptak a választópolgároktól".

A legnagyobb ellenzéki képviselőcsoport vezetője az elmúlt egy hónapban benyújtott indítványokkal kapcsolatosan leszögezte: a szocialisták nem tudják elfogadni a gazdagokat előnyben részesítő, a szegényeket pedig sújtó 16 százalékos egykulcsos adót, mint ahogy azt sem, hogy "a kétharmadra való hivatkozással a Fidesz 20 éves parlamenti szokásjogot rúg fel", például az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, illetve az alkotmánybírók jelölését vagy a médiatörvény megváltoztatását illetően.

"Látható módon a Fidesz nemcsak a társadalompolitikában kezdett egy fordulatba (...), hanem a közjog, az államfelfogás tekintetében is olyan átalakításba kezd, amely alapvetően írja át az eddigi demokratikus játékszabályokat" - fogalmazott a frakcióvezető.

Schmitt Pálról, a jelenlegi házelnökről, a Fidesz államfőjelöltjéről szólva Mesterházy Attila azt mondta: kérdés számukra, hogy a jelölt mennyire tud majd Orbán Viktor kéréseinek ellenállni olyan esetekben, amikor az pártpolitikai érdeket szolgál, ámde nem szolgálja a nemzeti érdeket.

"Fontos lenne arra választ adnia a Fidesznek és Schmitt Pálnak is, hogy vajon mennyire lesz képes majd szuverén, autonóm egyéniségként megtestesíteni a nemzet egységét, hiszen a nemzetbe nemcsak jobboldali értékrendet valló, hanem egyéb más értékrendeket - baloldali vagy éppen liberális elveket - valló személyek is tartoznak" - fűzte hozzá az MSZP frakcióvezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását