2024. április 28. - Valéria

MSZP: a "három csapástól" nem oldódnak meg a közbiztonsági problémák

Az MSZP szerint a "három csapás" néven ismertté vált intézkedéstől nem oldódnak meg a közbiztonsági problémák - közölte Bárándy Gergely, a párt országgyűlési képviselője az MTI-vel csütörtökön.
2010. június 24. csütörtök 20:53 - HírExtra
"Meglehetősen érdekes" felvetésnek nevezte Lázár János Fidesz-frakcióvezető azon csütörtöki kijelentését, hogy ez a törvény fogja megoldani a közbiztonság problémáit, ugyanis - mint mondta - a bűncselekmények több mint 90 százaléka vagyon elleni, ez a javaslat pedig csak és kizárólag az erőszakos bűnelkövetőkről rendelkezik.

Bárándy Gergely úgy fogalmazott: jó lenne, ha a Fidesz nemcsak akkor hivatkozna az államfőre, amikor számukra kedvező döntést hoz, például arról is tarthatnának sajtótájékoztatót, hogy Sólyom László visszaküldte a köztisztviselők jogállásról, illetve az alkotmánybírók megválasztásáról szóló törvényeket az Országgyűlésnek.

Az alkotmányosság tekintetében a köztársasági elnök véleménye kétségkívül fontos, de nem ő hivatott eldönteni, hogy egy törvény alkotmányos vagy sem. Ez akkor derül ki, amikor az Alkotmánybíróság elbírálja a törvénnyel kapcsolatos indítványokat - tette hozzá.

Hangsúlyozta: nem csupán az a probléma a "három csapás" törvénnyel, hogy alkotmányellenes elemeket is tartalmaz, hanem az is, hogy nem felel meg a büntetőjogi hagyományoknak, a bűnözés visszaszorítására nem alkalmas eszköz, illetve nem felel meg annak a büntetőjogi alapelvnek sem, hogy a cselekmény súlyával arányban kell állnia a kiszabott büntetésnek.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a "három csapás" néven ismertté vált törvény szigora alkalmas lehet, hogy az emberek számára visszaadja a közbizalmat, a bűnözőket pedig visszatartsa a bűncselekmények elkövetésétől.

A fideszes politikus erről azután beszélt, hogy Sólyom László államfő csütörtökön aláírta a büntető törvénykönyv (Btk.) több pontján változtató módosítást - köztük a "három csapást" -, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselőinek javaslatára június 8-án fogadott el az Országgyűlés.

A frakcióvezető sajtótájékoztatóján közölte: az, hogy Sólyom László aláírta és kihirdette a törvényt, azt jelenti, hogy a "három csapás" kiállta az alkotmányosság és a törvényesség próbáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását