2024. április 26. - Ervin

Minden kezdet nehéz

Magyarországon jelenleg körülbelül tízezer zenekar működik, a legtöbb közölök újonc, akiknek nem könnyű a pályakezdés. A befutáshoz vezető út igencsak rögös. Az általános problémákon kívül sok a sztereotípia is: a közhiedelemmel ellentétben a kevésbé ismert bandák sem mindig amatőrök.
2010. július 17. szombat 15:59 - Király Lilla
A rajtvonalból

A sok roppant tehetséges rock-blues banda közül a Vasmacskák is törekszik felfelé.
A tavaly novemberben alakult együttes frontembere, Kovács János mesélt nekünk a kezdeti nehézségekről:

Mivel gyűlik meg a bajotok leginkább?

A legnagyobb gondot az okozza, hogy nem jutunk nyilvánossághoz, és néha az emberek hozzáállása sem megfelelő. Van egy általános érdektelenség és lustaság a zenekedvelőkben, ami az új megismerésében meggátolja őket.
A technikával is vannak gondjaink. A felszerelésünk csak nagyon alap cuccokat tartalmaz. Gitárerősítőnk például nincs, azt mindig kölcsön kell kérni.

Hogyan harcoltok az emberek érdektelenségével?

A siker érdekében főleg a közösségi oldalakon reklámozzuk magunkat. Ez elég jó módszer, hiszen a fellépéseinkre szerencsére már szép számmal kíváncsiak. Az első koncert megszervezése volt a legnehezebb, de most már gyakran hívnak minket koncertezni, így nem kell sokat házalnunk. Reméljük, hogy a július végén megjelenő első demónk is felrázza majd egy kicsit a közönséget.

Vannak pályázatok, amik a kezdőket segítik. Nem próbálkoztok ilyesmivel?

Sajnos időgondokkal küzdünk: egyetemi zenekarként problémát okozna, hogy pályázatokkal foglalkozzunk. A tanulás rovására megy már a számírás is, és persze a rengeteg gyakorlás. De ilyenkor nyáron több az időnk, biztos találunk valamit.

A kezdők védőangyalai

A könnyűzenéről
A könnyűzene legáltalánosabb értelemben a zenének az a területe, amely nem sorolható a komolyzene körébe. Több stílust is magába foglal, a legismertebb ezek közül a rock, pop és a dzsessz. A könnyűzene kötöttségektől mentes, míg a klasszikus zenénél több szabályt is figyelembe kell venni. A könnyűzene a mai napig folyamatosan fejlődik, új stílusok, új előadók és új irányzatok alakulnak ki. Napjainkban a zenepiacot a könnyűzene uralja, mert nagyobb iránta az érdeklődés, mint a komolyzene iránt, ezért rengetek a zenekar.
Berta András, a Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért programigazgatója mindenkinél jobban tudja, milyen gondokkal küzdenek a frissen alakult bandák.
"A kezdő zenészeknek metaforikusan az A-ból B-be jutás jelenti a legnagyobb kihívást. A nagy kezdeti lelkesedés ellenére kevés a lehetőség, ami fásulttá teszi őket: ha eljutnak az első sikerekig, már saját erejükből kell talpon maradniuk: koncertezést, médiamegjelenést pedig kevésen tudnak szervezni az együttesüknek. Mi pont ezt a lépcsőt segítjük átugorni nekik, hiszen hatalmas a szakadék kezdők és befutottak között"-véli a programigazgató.

Minden kezdőnek jó ugródeszka lehet a Pankkk program. Az öt éve működő szervezet leginkább tehetségkutatással foglalkozik, anyagilag támogatva a kezdőket. Sajnos a programnak is meg van a maga keresztje: a héten ideiglenesen bezár a programirodájuk, ami komoly fennakadást okoz munkájukban.

Az újoncok, akik a Pankkk nyújtotta lehetőségek közül szemezgetnek, pályázhatnak első lemezük támogatására. Berta András, a Pankkk programigazgatója elmondta, sokan veszik igénybe őket: "Évente három-négyszáz zenekar pályázik első lemezük támogatására. Ebből harminc-negyven zenekar nyerhet."

Berta András szerint fontos nagy energiákat fordítani a tehetségkutató programokra: "Nagyon sok a pályakezdő, ezért nem tudunk mindenkit direkt támogatásban részesíteni, tehát lényeges tehetségkutatókat indítani. Így csak a legjobbak kaphatnak nyilvánosságot. Pénzt a szervezés költségeire adunk."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását