2024. április 27. - Zita

Gaál Istvánra emlékeznek

Idén második alkalommal rendeznek filmnapokat a három éve elhunyt Kossuth-díjas filmrendező, Gaál István emlékére szeptember 9-én és 10-én Pásztón.
2010. szeptember 1. szerda 21:08 - HírExtra
Mint azt Shah Gabriella szervező az MTI-nek szerdán elmondta, a Pásztói Múzeum ad helyet az eseménynek, amelyre rendezőket és kritikusokat is meghívtak.

A program kiállítás-megnyitóval kezdődik jövő hét csütörtökön: Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr-filmrendező India, a szépség koldusa című fotótárlatát nézhetik meg az érdeklődők.

Szeptember 9-én levetítik Gaál István Zöldár című, 1965-ben készült játékfilmjét, valamint Szőts István Kövek, várak, emberek című, 1953-as dokumentumfilmjét. Az 1998-ban elhunyt Kossuth-díjas filmrendező-forgatókönyvíróra Gaál István és Dér András egy-egy dokumentumfilmjével is emlékeznek, a vetítéseket követően Pintér Judit filmkritikus Szőtsné Gyenes Máriával beszélget.

Szeptember 10-én, pénteken hat filmet láthat a közönség, köztük Sára Sándor és Gaál István közös alkotásait, a Cigányok, az Egyedül és a Vízkereszt című filmeket, Huszárik Zoltán és Gaál István Groteszk című kisjátékfilmjét, valamint Gyöngyössy Imre és Gaál István közös munkáját, a Férfiarcképet.

A filmnapok záró előadása Sára Sándor és Kósa Ferenc Öngyilkosság című kisjátékfilmje lesz, az alkotókkal Vincze Teréz filmkritikus beszélget

A salgótarjáni születésű Gaál István augusztus 25-én lett volna 77 éves. A rendező Pásztón töltötte gyermekkorát, a Nógrád megyei városban ennek emlékére két éve nyitották meg a Gaál István Emlékszobát, amelyet a rendező budapesti lakásának nappalijához hasonlóan rendeztek be, az emlékszoba mellett pedig vetítőtermet alakítottak ki.

A filmnapokat közösen szervezi a Pásztói Múzeum, a Gaál István Egyesület és a Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását