2024. április 28. - Valéria

A Jobbik kritizálja az egykulcsos adórendszert

A Jobbik szerint az egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadózás bevezetése lényegében kizárja a gyermekvállalás hatékony támogatását és ösztönzését.
2010. október 2. szombat 22:02 - HírExtra
A párt szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Jobbik a GDP-adatok mellett legalább egy másik mutatót is meghatározónak tart: a világra hozott magyar gyermekek számát, megítélése szerint éppen ezért kulcsfontosságú, hogy e törekvést az adózási rendszer is alátámassza. Csakhogy - mint írják - az egykulcsos jövedelemadózás bevezetése kizárólag a bruttó 220 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkezőknek kedvez, tehát az adózók alig 5 százalékának, és népesedési szempontból különösen sajnálatos, hogy a 16 százalékos egyetlen kulcs bevezetése lényegében kizárja a gyermekvállalás hatékony támogatását és ösztönzését.

Érvelésük szerint a 16 százalékos adókulcs alkalmazásával nem nyújtható olyan mértékű adókedvezmény, amely a munkavállaló fiatalokat segíthetné a gyermekvállalás elhatározásában, a gyermekek után nyújtandó adókedvezményt pedig az alacsonyabb jövedelmű rétegek nem tudják teljes mértékben kihasználni. A magasabb jövedelműek számára pedig a gyermek után járó adókedvezmény összege nem lesz olyan jelentős, hogy valódi ösztönzést jelentsen az utód vállalására.

Az egykulcsos jövedelemadózás bevezetése nem segíti elő a gyermeket vállaló anyák munkavállalását, de az új, gyermekbarát foglalkoztatási formák elterjedését sem - teszik hozzá. A párt szerint az egykulcsos jövedelemadózás helyett a többkulcsos, arányos és igazságos adózásra, illetve az ezt kiegészítő, a gyermekvállalást ösztönző adókedvezmények bevezetése lenne szükséges.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden beszélt arról, hogy álláspontja szerint az országnak egy lépésben és azonnal kellene áttérnie a 16 százalékos, egykulcsos adórendszerre. Mint mondta, "szabad fogadni" arra, hogy "Magyarországon (...) ilyen adórendszer lesz januártól" - fogalmazott.
A kormányfő a héten azt is kijelentette, hogy az új adórendszer támogatni fogja a munkát, és elismeri majd a gyermekvállalás költségeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását