2024. április 28. - Valéria

A szavazás végéig működik a Választási Információs Szolgálat

Az önkormányzati szavazás végéig, vasárnap este 7 óráig működik az Országos Választási Iroda (OVI) Választási Információs Szolgálata (VISZ).
2010. október 3. vasárnap 00:00 - HírExtra
Az Országos Választási Központnak helyet adó Duna Palotában működő tájékoztató szolgálattól a választással kapcsolatban bárki kérhet felvilágosítást, ám konkrét beadványokkal, jogorvoslati ügyekkel nem foglalkoznak.

A VISZ munkatársai vasárnap reggel 6 órától hívhatók a 06-1-795-33-10-es, vagy a 06-40-200-717-es telefonszámon. Tájékoztatást elektronikus levélben is kérhetnek a választópolgárok a visz@kim.gov.hu címen.

A VISZ csak felvilágosítást adhat, de senki helyett nem készíthet beadványt, a szolgálatnak megküldött kifogásokat, jelzéseket sem bírálhatja el, valamint vizsgálatot sem indíthat.
A választópolgárok kifogásaikkal, jogorvoslati ügyeikkel a helyi, a területi, vagy az Országos Választási Bizottsághoz fordulhatnak.

Választási információs szolgálatot egyébként nemcsak az OVI üzemeltet, hanem valamennyi településen működik.

A választási eljárási törvény a választási irodák kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben.
Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az önkormányzati és kisebbségi képviselők választására vonatkozó jogszabályokról.

Az információs szolgálatok emellett tájékoztatást adnak a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását