2024. április 27. - Zita

Az ősi szikomorfa, mint látványosság

Jerikó főtere közelében lévő ősi szikomort (Ficus sycomorus) tartják a helybeliek annak a vadfügefának, amelyre a Biblia szerint kétezer éve felmászott Zákeus, a gyűlölt fővámszedő, hogy lássa Jézust.
2010. október 4. hétfő 14:43 - HírExtra
A fa, amely évente egymillió látogatót vonz, hamarosan még inkább idegenforgalmi látványossággá válik az új múzeumi komplexumnak köszönhetően. A göcsörtös fatörzs átmérője 2,1 méter, a szikomor magassága pedig eléri a 18 métert.

Mint Hulúd Hodeib Duaibea, a Palesztin Nemzeti Hatóság idegenforgalmi miniszter rámutatott, az előzetes vizsgálatok szerint a fa több mint kétezer éves. Mordehaj Kiszlev izraeli archeobotanikus szerint előfordulnak a szikomorok között ilyen famatuzsálemek, bár pontos korukat nehéz megállapítani, mivel a vadfügefa nem növeszt évgyűrűket.

A palesztin hatóság tervei szerint az ősi vadfügefa turistalátványossággá válik. Vasárnap, október 10-én startol az az egyéves ünnepségsorozat, amelyet a világ legrégebbi és legmélyebben (a tengerszint alatt 238 méterrel) fekvő városa, Jerikó tízezredik "születésnapjára" szerveznek.

E rendezvények keretében nyílik meg az oroszok által finanszírozott múzeumi komplexum: az intézmény egy olyan parcellán épült, amelyet még a XIX. században vásárolt az orosz kormány.
A múzeumban orosz művészek alkotásaiból rendeznek tárlatokat, bemutatják az orosz-palesztin kulturális kapcsolatokat, valamint kiállítják azt a leletanyagot, amely az építkezést megelőző régészeti feltárások során került napvilágra.

A múzeum kertjében áll a szikomorfa, amelynek környezetébe a Bibliában szereplő növényeket telepítenek. A fának egyébként vetélytársa is van: a közeli görögkeleti templom udvarán található egy halott szikomor "üvegbúra" alatt őrzött tönkje, amelyet szintén a bibliai vadfügefával azonosítanak.

Lukács evangéliuma szerint Zákeus fővámszedő szerette volna látni, hogy ki a Jerikóba bevonuló Jézus, ám kistermetű lévén a sokaságtól nem volt rá lehetősége. Ezért előre futott, és felmászott egy vadfügefára - Jézusnak ugyanis arra kellett elmennie. Amikor Jézus odaért, felnézett, és így szólt hozzá: "Zákeus, szállj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom.

" Ekkor sietve leszállt, és örömmel befogadta. Akik ezt látták, mindnyájan zúgolódtak, és így szóltak: "Bűnös embernél szállt meg." Zákeus pedig előállt, és ezt mondta az Úrnak: "Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit kizsaroltam, a négyszeresét adom vissza neki."

Jézus így felelt neki: "Ma lett üdvössége ennek a háznak: mivelhogy ő is Ábrahám fia. Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását