2024. április 29. - Péter

Rendkívüli műsor a MÜPA-ban

Különleges műsorral lép fel pénteken este a Művészetek Palotájában napjaink egyik legfurcsább operasztárja, Ian Bostridge brit tenor.
2010. október 21. csütörtök 19:34 - HírExtra
Ian Bostridge, a lírai hangú és példás énekkultúrájú énekes híres tenor-elődeinek állít emléket koncertműsorával. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Vivaldi- és Händel-műveket szólaltat meg az Európa Galante együttes kíséretével, Fabio Biondi vezényletével.

Bostridge énekesi tanulmányait autodidaktaként folytatta: Dietrich Fischer-Dieskau dalfelvételeit hallgatta és saját maga kísérletezett hangjának lehetőségeivel. Bemutatkozására 1993-ban a londoni Wigmore Hallban került sor, 1995-ben pedig már szólóestet is adott a híres londoni hangversenyteremben.

A brit énekes pályája mellett repertoárja is különleges. Központi helyet foglal el benne a barokk kor, s nemcsak Bach, Händel, Monteverdi és Purcell áll érdeklődése homlokterében, hanem a francia mesterek, Lully, Charpentier és Rameau is. De őt tartják az egyik legjelentősebb Schubert-előadónak is. A Winterreise (Téli utazás) dalciklust több verzióban is CD-re, illetve filmre vette. Az utóbbi DVD-n is megjelent kiadványhoz csatolt werkfilmből megismerhető milyen elmélyült és filozofikus előadó.

A Mozart-operák lírai tenor szerepei mellett énekli Benjamin Britten darabjait, 2011 tavaszán például ismét Aschenbach lesz, ezúttal a milánói Scalában, ahol A halál Velencében című, Thomas Mann-regény nyomán készült darabot mutatják be. De vállalta azt is, hogy a kortárs komponista Thomas Ades A vihar című operájában magas, karcsú alakjától teljesen eltérő figurát, a szörny Calibant keltse életre. Amikor a szerepre készült, azt nyilatkozta, hogy nem a szerep külsőségeit, hanem a szépre és jóra vágyakozót akarja megjeleníteni, híven Prospero, alias Shakespeare intelméhez.

Az énekessel fellépő Europa Galante 1989-ban alakult a csodagyerekként indult hegedűművész-karmester, Fabio Biondi vezetésével, és azóta Olaszország egyik legjelesebb régizenei együttese, nagy nemzetközi fesztiválok és koncerttermek szívesen látott vendége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását