2024. április 28. - Valéria
Az egykori miniszterelnök tüntetésen szónokol, kérdést intéz Orbán Viktorhoz, rádióban szerepel. Kiszelly Zoltán és Schultz Gábor politikai elemzőket hívtuk segítségül, hogy értelmezni tudjuk Gyurcsányt.
2010. november 10. szerda 06:25 - Tóbiás Gábor
Havas Henrik Gyurcsányról
„Én nem vagyok kibékülve Gyurcsány Ferenccel. Szerintem vissza kellene vonulnia a politikától, de minél előbb. Ez jót tenne mindenkinek és nyílván találna magának hasznos elfoglaltságot. Számolgathatná a pénzét. Megbeszélhetné a Grétzy Zsolttal és az ifjú Gaállal, hogy helyes volt-e nyilvánosságra hozni az őszödi beszédet, vagy nem volt helyes. Most egyébként azt is javasolhatná a stáb, hogy tagadja le az egészet. Nem is értem, miért nem jut eszébe, hogy ő nem is mondott ilyet. Még nem késő…”
„Gyurcsány Ferenc szándékai egyértelműek. Kihasználva a baloldal meggyengülését egyfajta megújítójaként próbálja magát aposztrofálni. Ehhez olyan tematikát keres magának, amellyel megpróbál tömegeket maga mellé állítani.” – mondja Schultz Gábor, a Századvég Alapítvány tudományos munkatársa.

„Gyurcsány lejött a színpadról és várta, hogy valaki más lépjen a helyére. Akik utána jöttek, úgy tűnik  nem tudják bejátszani a színpadot. Ez a legfőbb oka annak, hogy visszatért” – vélekedik Kiszelly Zoltán, politikai elemző.

A múlt heti szereplése kapcsán elmondható, hogy nem tudott elképesztő tömeget megmozgatni. „Az emberek nem felejtenek könnyen és Gyurcsány nem túl pozitívan értékelhető kormányzása nem olyan rég fejeződött be. A volt miniszterelnök erőteljes hitelességi deficittel küzd” – mondja Schultz.

Balközépen a megoldás?

A volt miniszterelnök egy olyan balközép pártról ábrándozik, ami majd leválthatja négy év múlva a Fideszt. „Ez egy nagyon régi vita a Szocialista Párton belül:  milyen MSZP-nek van jobb esélye. Egy karakteres baloldalinak? Ezt akarta korábban Szili Katalin és ezt akarja most Szanyi Tibor. Gyurcsány viszont egy gyűjtőpártot szeretne, ami egyesíti a volt liberálisokat meg a konzervatívok egy részét” – mondja Kiszelly.

„Nyilvánvaló, hogy a baloldalon előbb utóbb el kell induljon valami. Gyurcsány viszont meglehetősen hiteltelen ahhoz, hogy bármit is létrehozzon. Persze tévedhetek” – vázolja Schultz.

Nem tudhatjuk mi lesz 2014-ben, egy azonban biztosnak tűnik: a választási rendszer megváltozik addigra, valószínűleg a Fidesz szájíze szerint.

"Ráadásul nemcsak Gyurcsány a hiteltelen hanem az egész MSZP is. Nem történtek igazán személycserék, ugyanazok az arcok ülnek benn, mint akik az előző két ciklust fémjelezték” – magyarázza Schultz.

Erkölcsösség?

Mindenestre Gyurcsány erkölcsi és kulturális fordulatról beszél ami „egy kicsit olyan, mint amikor a kommunizmus alatt a béke nevében fegyverkeztek. Gyurcsány szájából furcsán hangzanak ezek a dolgok” – így Schultz.

„Az őszödi beszéd ráégett. Csak a hithű baloldaliak fogadják el, hogy ez egy szenvedélyes beszéd volt. Gyurcsánynak nagyon komoly hitelességi problémája van, nem csak az ominózus beszéd miatt, hanem mert mást csinált, mint amit megígért. Csökkentette az adót majd felemelte. Nyugdíjkorrekciót hajtott végre, majd visszacsinálta” – magyarázza Kiszelly.

Orbán nem legitim?

Gyurcsány Ferenc előszeretettel hangoztatja, hogy Orbán Viktor politikailag nem legitim. „Nem túl elegáns ilyesmit hangoztatni. Ez egy sértett mentalitás” – mondja Kiszelly, majd hozzáteszi: „Gyurcsányra azért mondhatták anno, hogy illegitim, mert a kormánypártok támogatottsága a pincében volt. Ehhez képest a Fidesznek háromszor akkora támogatottsága van, mint az ellenzéknek. Nem lehet illegitim kormányról beszélni. Az aktív szavazók 50-60 százaléka a kormány mögött áll.”

Sukoró, Sukoró te csodás

Érdekesnek bizonyul a sukorói telekcsere ügye is. Úgy tűnik a Fidesz mindent megtesz azért, hogy az egykori miniszterelnök a vádlottak padjára kerüljön. „Ha megcáfolhatatlan bizonyítékok nélkül indul eljárás ellene, akkor mártírrá válik. Ez lemoshatja róla az őszödi stigmát” – mondja Kiszelly.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását