2024. április 30. - Katalin, Kitti

Liszt a Szent Péter-bazilikában

A Szent Péter-bazilikában csendült fel hétfő délelőtt Liszt Esztergomi miséjének vatikáni változata, amelyet csaknem kétszáz tagú, magyar-német vegyeskar énekelt.
2010. november 15. hétfő 12:05 - HírExtra
Az esztergomi bazilika felszentelésére írt misét (Missa solennis) 1856-ban mutatták be. A nagyzenekarra írt kompozícióból a Cappella Giulia, a Szent Péter-bazilikában a szentmiséket kísérő vatikáni kórus karnagya készített egy kisebb apparátusra, orgonára és mélyvonós zenekarra írt verziót. Ez az úgynevezett vatikáni változat sokáig kéziratban, szűk körben volt ismeretes. Nyomtatott kotta formájában a németországi Eschweilerben működő Liszt Társaság rendezte sajtó alá.

Hangversenyszerűen november 11-én, a budapesti Belvárosi Főplébánia-templomban szólaltatták meg az esztergomi mise vatikáni változatát.

A magyarországi előadást a vatikáni követte. A kilenc órai szentmisén más Liszt-művek is felcsendültek a budapesti fellépésen is szereplő kórusok és az őket vezénylő karnagy előadásával. A Szent Péter-bazilikában a Belvárosi Főplébánia-templom Énekkara, az Országos Széchényi Könyvtár Énekkara, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Vegyeskara, a Csongrádi Zenebarátok Kórusa és a német Franz Liszt kamarakórus énekelt Virágh András Liszt-díjas orgonaművész-karnagy vezénylésével.

Orgonán a német Liszt Társaságot vezető Ács József játszott. Közreműködött Palatinus Violetta (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Molnár András (tenor) és Tóth János (basszus). Jelen volt hazánk szentszéki nagykövete, Győriványi Gábor.

Ezt megelőzően, vasárnap a magyar kórusok a római Loyolai Szent Ignácról elnevezett barokk templomban léptek fel a Liszt szerezte Missa Choralis-szal. Szerdán a vatikáni audiencián XVI. Benedek pápa előtt énekelnek és átadják az egyházfőnek a Liszt-mise vatikáni változatának partitúráját.

A magyar zeneszerző születésének 2011-es kétszázadik évfordulójára Rómában is készülnek: februárban az olasz államfői palotában, tavasszal a Vatikánban rendeznek Liszt-koncertet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását