2024. április 26. - Ervin

Állandó tárlat mutatja be a pálos rend történetét

Két páratlan kiállítás is látható a hét végétől Sopronbánfalván az eredeti állapotában fölújított, de világi célú pálos kolostorban: Magyarországon egyedüliként állandó tárlat mutatja be a pálos rend történetét és tárgyi emlékeit, az időszakos kiállításon többek között Csontváry és Gulácsy egy-egy képe látható 2011. február 28-ig.
2010. november 21. vasárnap 20:42 - HírExtra
 A pálosok sok remetevonást őriztek meg, a remeteséget az imádságban, a magányban és a vezeklésben élik meg. Ezért kolostoraikat távol a lakott területekről építették meg, s ilyen a bánfalvi kolostor is - mondta el az MTI-nek Karsai Gábor, a kolostor igazgatója.
    A Magyar Pálos Rend jóvoltából az épület földszintjén 10-13 tablón, színes képekkel magyar és angol nyelven ismerheti meg az érdeklődő a pálos rend és a kolostor történetét, a szerzetesek mindennapjait. A pálos spiritualitás része a Boldogságos Szűz Mária tisztelete, ezért is viselnek a szerzetesek fehér öltözéket és rózsafüzért. A tárlaton látható a híres, lengyelországi Czestochowában őrzött Fekete Madonna ikon másolata, amelyet a pécsi rend kölcsönzött, és ahogy az igazgató megjegyezte, már készítik az ikon másolatát, mint a kiállítás állandó darabját.
    A tárlaton bemutatnak egy teljes rendi öltözetet, a habitust, látható az a falba épített, két oldalán nyitható szekrény, a klauzúra, amelybe a kolostor későbbi lakói, a karmeliták - akik szigorú rendben éltek - ezen az úgynevezett átadószekrényen keresztül juttatták a tiszta holmit a templom papjának. Különleges darab a fából faragott átadóhenger, amelybe a külvilágból érkezett küldeményeket tették a szerzetes nővérek, s megforgatva a hengert, a sekrestyés kivehette a csomagot.
    A restauráláskor kinyitották a kolostornak azt az ablakát is, a "betekintőt", amelyen át a betegszobából be lehetett látni a templom hajójába.
    Karsai Gábor szeretné a Pálos Múzeum nyitvatartási idejét, a napi hat órát bizonyos ünnepeken, így a kolostorhoz, a pálosokhoz, a helyi ünnepekhez kötődő napokon megnövelni, mert a templom Mária búcsújáróhely is.
    A modern magyar képzőművészet tíz alkotójának, köztük Csontvárynak, Gulácsynak, Kondor Bélának látható 20 műve február 28-ig a kolostor első emeletén a Noviciátus teremben. Fertőszögi Péter művészettörténész elmondta az MTI-nek, hogy a kiállított anyag a Kogart Művészeti Alapítvány, a Kogart Kortárs Művészeti Gyűjtemény és a Kogart tulajdonosa, Kovács Gábor gyűjteményéből származik.
    A tárlaton Csontváry Titokzatos sziget című képe, Gulácsy Bíbor és smaragd című alkotása, Kondor Béla művei: a Próféta és A forradalom kisangyala, Vajda Lajos Felmutató ikonos önarcképe, Borsos Miklós rézdomborításai, Péreli Zsuzsa gobelin művész több alkotása, köztük a Pompeji ablak és az Átjáró, Tóth Menyhért két képe, Szalay Lajos grafikái, Bencsik István Teremtés című szobra és Bohus Zoltán üvegművész Üzenet a tengerből című munkája csodálható meg a pálos kolostorban - összegezte a kiállítás anyagát Fertőszögi Péter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását