2024. április 28. - Valéria

Harmadfokú készültség a Tiszán

Elérte a Tisza középső részét a felső szakaszon kialakult újabb árhullám, a folyó jelenleg Kisköre térségében tetőzik.
2011. január 3. hétfő 17:13 - HírExtra
; a vízállás hétfőn Kisköre-alsónál és Szolnoknál is meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt szintet - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője.

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint a főfolyóval ellentétben a Zagyva-Tarna rendszerében, a Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón is folyamatos, lassú apadás figyelhető meg.

A Tisza középső szakaszáról parti jeget és 10-20 százalékos jégzajlást jelentettek. A jég a reggeli jelentések szerint 2-8 centiméteres vastagságra hízott. A Zagyván kisebb megszakításokkal áll a jég.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a belvízcsatornákon, a holtágakon és a folyók árterén összefüggő jégtakaró alakult ki, de azokon horgászni, sportolni nem biztonságos. A csatornáknál ugyanis a szivattyúzás, míg a folyóknál a lassú apadás miatt a jég alatt folyamatosan csökken a vízszint, s ez okozza a beszakadás veszélyét.

Az igazgatóság 304 kilométernyi folyószakaszon tart fenn harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás, a Tisza jobb partján Doba és Lakitelek, míg bal partján Fegyvernek és Csongrád között. A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között szintén harmadfokú a készültség.

A tartós hideg és a jégképződés miatt továbbra is elsőfokú a jeges árvíz elleni készültség a Tisza-tó menti szakaszon.

A Közép-Tisza vidékén az elmúlt napok csapadékmentes, hideg időjárásának köszönhetően nem változott a belvízzel elöntött területek nagysága, továbbra is mintegy 525 négyzetkilométert borít belvíz. Továbbra is másodfokú a készültség a cibakházi, a mezőtúri, a ceglédi, a jászberényi, a jászkiséri, a kiskörei, a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszon, míg Karcag és Kisújszállás térségében harmadfokú készültséget tartanak fenn.

Az elmúlt 24 órában a fagy miatt a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség csökkent, az 55 berendezés összesen 3,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Több helyen az összefagyott növényzet akadályozza a belvíz elvezetését. A nagy hideg hatására az is többször előfordult, hogy a szivattyútelepeken lefagytak a szállítószalagok, ami nehezíti az üzemeltetést.
Az árvíz és a belvíz elleni védekezésben a Közép-Tisza vidékén vasárnap 1086 ember vett részt.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását