2024. április 27. - Zita

Abonyban is gondot okoz a belvíz

Mintegy 30 lakóház is közvetlen veszélyben van a belvíz miatt Abonyban, csak a fagynak köszönhető, hogy egyelőre nem történt nagyobb baj - közölte a Pest megyei város polgármestere.
2011. január 3. hétfő 17:04 - HírExtra
Romhányiné Balogh Edit (független) elmondta, hogy az Alföld egyik legmélyebb pontján fekvő Abonyban nemcsak a csatornák és az elvezető árkok, hanem a házak vízóraaknái és pincéi is megteltek belvízzel.

A melléképületeken - garázsokon és ólakon - kívül mintegy 30 lakóház is közvetlen veszélyben van. A szinte kivétel nélkül vályogból épült ingatlanokat körbevette a víz, így azok csak nehezen megközelíthetőek, s elvileg bármikor összedőlhetnek vagy lakhatatlanná válhatnak - tette hozzá a polgármester.

Közlése szerint eddig többnyire sikerült folyamatos szivattyúzással a lakott területen kívülre átemelni a vizet, de ezek a területek is megteltek. Már csak a Tisza és a Zagyva árhullámának levonulásában, illetve abban reménykedhetnek, hogy a folyók vízszintjének csökkenése lehetővé teszi a belvíz csatornákon keresztüli levezetését.

Ha hirtelen enyhül az időjárás, s ereszt a fagy, akkor lehet igazán nagy baj - fogalmazott a polgármester, hozzátéve: a város egész éves tartalékkeretét, összesen 30 millió forintot csoportosítottak át belvízi védekezésre, de a vis maior keretből kapott 7 millió forint is erre ment el. Mint mondta, ha sikerül nyerniük azon az uniós pályázaton, melynek révén 80 millió forintot kapnának vízelvezető árkok kiépítésére, illetve átemelő szivattyúk beszerzésére, akkor fellélegezhetnének (a munka, illetve a beszerzés 120 millió forintba kerül).

Kiköltöztetésre még nem volt szükség Abonyban, de ha mégis el kellene hagyniuk házukat az érintett családoknak, a többség rokonokhoz költözne, valószínűleg nem vennék igénybe az önkormányzat által biztosított szükséglakásokat. Hogy miből épülnének új otthonok, azt nem lehet tudni, a biztosító ugyanis nem fizet a régi, gyenge alapozású ingatlanokban bekövetkezett kár után - közölte Romhányiné Balogh Edit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását