2024. április 28. - Valéria

Egymilliárd ember kerülhet bajba

A világszerte több mint egymilliárd embert foglalkoztató mezőgazdaság súlyos válságban van, mivel az egyre szűkösebben rendelkezésre álló víz fő fogyasztójának számít, miközben hatalmas mennyiségű üvegházgázt állít elő.
2011. január 16. vasárnap 12:16 - HírExtra
A klimatológiával, energetikával, mezőgazdasággal és a zöld gazdasággal foglalkozó kutatóintézet jelentése szerint az élelmiszertermelésbe és a vízügybe való beruházások valóságos forradalmára van szükség ahhoz, hogy elkerülhető legyen a készletek hosszú távon fenyegető kimerülése.

"A mezőgazdaság ma ismert formájában válságban van" - hangsúlyozzák a State of the World 2011 (A világ állapota 2011) című kiadványban.

A szerzők szerint az eddigi kutatások alapján világos, hogy az élelmiszertermelés növekedése önmagában nem elegendő az éhezés felszámolásához: 1980 és 2009 között közel 55 százalékkal bővült a globális árpa-, kukorica-, köles-, zab-, rizs-, rozs-, cirok- és búzatermelés, miközben tovább nőtt az éhezők száma, és az országok élelmiszer-önellátási képessége is romlott.

A jelentés következtetése szerint a fejlődő országoknak még nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a kisléptékű és kevésbé intenzív mezőgazdaság fejlesztésére, ezzel ugyanis csökkenthetnék függőségüket az élelmiszerimporttól és a nemzetközi piacoktól. Hangsúlyozzák, hogy a kistermelők kulcsszerepet játszhatnak a jelenleg mintegy egymilliárd éhező élelmezésében.

"A figyelemreméltó fejlemény az, hogy a kormányok a mezőgazdaság sokévi mellőzése után most újra beruháznak az ágazatba, és elsőbbséget biztosítanak a kistermelőknek ... Felismerik a nők, az infrastruktúra, a biztonsági hálók és a helyi piacok fontos szerepét ... Mindez hatalmas potenciált jelent az éhezés felszámolásában" - érvelnek a tanulmányban.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a 2050-re akár 40 százalékkal is bővülő világnépesség, valamint a folytatódó gazdasági növekedés erősen fokozza majd az élelmiszer - azon belül a hús -, valamint a takarmány és a rostnövények iránti keresletet, így a kormányoknak sürgősen meg kell hozniuk a reformokat, hogy felkészülhessenek e változásokra.

A washingtoni székhelyű Worldwatch Institute 2004 óta minden évben megjelenteti A világ állapota című kiadványát, amelyben éves értékelését adja a globális szintű, akut környezeti kihívásoknak, valamint innovatív lehetőségeket és gyakorlatokat vázol kezelésükre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását