2024. április 26. - Ervin
A Moldvai csángók életéről és népzenéjéről a Berka együttes furulyásával, Endrődi Szabolccsal beszélgettünk.
2011. január 16. vasárnap 17:29 - Győry S. József
Tapasztalata szerint a moldvai csángók magyarnak, vagy csángónak tartják magukat?

Ez egy igen nehéz kérdés. Az identitás Moldvában inkább vallási alapú, hiszen a románok ortodox vallásúak, a Bákó megyében élő moldvai csángó kisebbség pedig római katolikus. Az elmúlt évtizedek során végbement asszimiláció során a csángók körülbelül negyede beszéli a csángó nyelvet.

A 2002-es népszámlálás adatai szerint 120 ezren vallották magukat római katolikusnak, viszont magyarnak vagy csángónak csak közel 5000 fő. Ezért nagyon fontos küldetése lenne a nemrég újraindult magyar oktatásnak a csángó identitástudat kialakítása.
Bizonyos településeken nem tanulhatnak és misézhetnek magyar nyelven azok a csángók sem, akik még beszélik a magyar nyelvet.


Történt valamilyen előrelépés az ügyben?

A Vatikán tudtommal igent mondott a magyar istentiszteletre, azonban a jászvásári püspökség továbbra sem járul hozzá. Jelenleg, olyan egyezség van érvényben, hogy csak akkor lehet magyarul misézni a településen, ha turisták érkeznek, és azok visznek magukkal papot. Az elmúlt időszakban voltak közeledések.

A 2009 őszén Lábnyikban Cserháti Ferenc esztergomi segédpüspök a jászvásári püspökkel, Petru Gherghellel közösen celebrált egy háromnyelvű latin-magyar-román misét. Ez volt az első alkalom, hogy magyar püspök magyar nyelven szólalhatott meg csángó szentmisén. Azonban a csángó településeken a misézés jelenleg is román nyelven folyik.

Milyen életkörülmények között élnek a moldvai csángók a magyarországi magyarokhoz és romániai románokhoz képest?

A magyarországi életszínvonalhoz nem lehet hasonlítani a moldvait, és Románia többi részével összehasonlítva is egy szegény régióról van szó. A moldvai csángók által lakott településeken emellett a közoktatás alacsony színvonala is nagy probléma. A későbbi továbbtanulási lehetőséget így nehezen tudják megragadni az ottani fiatalok, pedig a csángó értelmiség megteremtése fontos feladat lenne. Magyar nyelven hozzájuk legközelebb Gyimesben, vagy Székelyföldön tudnak tanulni, ám itt a magyar nyelv mellett a tantárgyi nehézségekkel is meg kell küzdeniük.



A moldvai csángókat milyen mértékben jellemzi a migráció, emigráció?

Vidéken óriási mértékeket ölt a munkanélküliség, ezért a munkaerő egy jó része külföldön keres munkát, jellemzően Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban, illetve más országokban. Így vannak olyan falvak, ahol a férfi lakosság jelentős hányada csak ünnepnapokon tartózkodik otthon. A migráció természetesen a nagyobb városok felé (Brassó, Bukarest) a jobb életszínvonal és a könnyebb megélhetés reményében tetten érhető, de a születő gyermekek magas számának köszönhetően a falvak a migráció következtében nem néptelenednek el.

Zenei téren mennyiben különbözik egymástól a moldvai csángók és a magyarországi magyarok népzenéje?

Dallamvilágában egy rendkívül kevert zenéről van szó. A magyar zenéről általában a hegedű, brácsa, nagybőgő felállás jut eszünkbe, amit regionálisan egyéb hangszerek egészítenek ki. A moldvai csángó muzsika hangszerei a hegedű, furulya, koboz jellemzi, amelyhez az 50-es évek óta a dob is csatlakozott. A szabófalvi (északi) csángó muzsikában a hetvenes évekig a hegedű, harmonika és a cimbalom volt jellemző. A jelenlegi gyakorlat szerint a moldvai lakodalmakban általában szaxofonnal és szintetizátorral játszanak.

Tapasztalatai szerint hazánkban mennyire ismert, elfogadott a moldvai népzene?

Tömegesen először a nyolcvanas évek végén, táncházakban ismerhette meg a közönség a csángók zenéjét, ami jelenleg is igen népszerű - talán legnépszerűbb - tájegységnek számít a népzenekedvelők körében. A moldvai táncok nagy része könnyen tanulható, persze a míves előadásmód nagy gyakorlatot igényel, ám könnyebben elsajátíthatóak, mint az erdélyi vonós táncrendek. Így aki ezzel a muzsikával ismerkedik, könnyebben és gyorsabban szerezhet sikerélményt egy-egy tánc elsajátításában. Világzenei berkekben pedig szintén sok zenekar nyúl feldolgozásaikban moldvai népdalokhoz, táncokhoz.



Meséljen a Berka együttesről!

A Berka együttes a Berszán és a Kavalkád együttesekből alakult, 2008-ban. Budapesti táncházunk a Pilinszky Irodalmi Kávéház bezárása óta péntekenként a Fonó Budai Zeneházban található. Célunk a csángó muzsika magyarországi művelése, de tartunk táncházakat Moldvában is. Jövő héten immár negyedik alkalommal utazunk ki együtt, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének segítségével gyermek táncházakat és farsangi bálokat tartsunk az ottani magyar oktatás különböző helyszínein.

Egy-egy körút alkalmával sikerült az időt gyűjtésekre is fordítani, így a 2010 decemberében „Szűnjék meg bánattól…” címmel megjelent lemezünkön saját gyűjtéseinkből származó dallamok is hallhatóak. A későbbiekben szeretnénk az időt a csángó költészetre is fordítani, így tervben van egy csángó költészetet zenés feldolgozásokon keresztül bemutató zenei anyag megjelentetése is, talán még ebben az évben.

Magyarok
A moldvai csángók Bákó (Bacău), Neamţ, Iaşi, Vrancea megyékben alkotnak számottevő közösségeket. Az utóbbi ötven év kirajzásainak eredményeképpen elszórtan élnek még Galaţi, Botoşani, Vaslui megyékben, de ugyanígy a dobrudzsai Constanţa és Tulcea megyékben is. A magyarul is tudó moldvaiak száma ma 62 ezer körülire tehető, ami a moldvai katolikusoknak csak mintegy egynegyede (25,8%-a). A moldvai román anyanyelvű katolikusok jó részének ősei azonban szintén az egykori magyar lakosság között keresendők.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását