2024. március 19. - József, Bánk

Fókuszban a határőrzés

A soros magyar EU-elnökség elkötelezett az uniós határok védelme mellett, kiemelt szerepet szán a határőrizetnek - mondta Pintér Sándor belügyminiszter.
2011. február 9. szerda 16:43 - HírExtra
"Összefogással sokat tehetünk valamennyiünk védelme, biztonsága érdekében (...) egy tagállam határainak védelme az egész Európai Unió határainak védelmét tudja erősíteni" - mutatott rá a belügyminiszter a tanácskozáson, amelyen a rendőri, illetve határőrizeti szervek vezetői képviselték a tagországokat.

Az ülésen a 27 EU-tagállamon és az Európai Bizottságon kívül Norvégia, Izland, Svájc, Liechtenstein is képviseltette magát, és Hatala József országos rendőrfőkapitány elnökölt.

Pintér Sándor örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy magyar technika és személyek is részt vesznek a Rabit gyorsreagálású határőregység küldetésében a görög határon. A miniszter kiemelkedőnek nevezte az egység bevetését, amelyben mintegy 200-an veszek részt; elmondta, csaknem 40 százalékkal csökkent a térségben az illegális határsértők száma, és növekedett az elfogásoké.

A Frontex 31. igazgatótanácsi ülését - amelynek egyik fő témája az uniós külső határok biztonságának erősítése, az integrált határőrizet fejlesztése - a 2011. első félévi magyar EU-elnökség magas szintű találkozóinak helyszínén, a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezték meg.

A belügyminiszter megnyitójában azt mondta, hogy a Frontex bizonyította létjogosultságát. Emlékeztetett arra, hogy néhány hete Gödöllőn tartották meg az uniós bel- és igazságügy-miniszterek informális tanácskozását, amelyen kifejezetten jó minősítést kapott a Frontex utóbbi időszakban végzett tevékenysége. Hangsúlyozta, hogy a határőrizeti ügynökség az EU határain kívül is tekintélyt szerzett magának.

Pintér Sándor elmondta: támogatja a Frontex céljait, amelyek a biztonság növelését, az illegális migráció megakadályozását szolgálják. Hozzátette, bár a biztonság az első számú szempont, a személyes alapjogokat is figyelembe kell venni a feladatok meghatározásánál.

Kifejtette: kiemelten támogatja, hogy az uniós határőrizeti ügynökség a tevékenységével összefüggésben hozzáférjen a tagállamok bűnügyi adatbázisához, pártolja továbbá a Frontex harmadik országbeli tevékenységével kapcsolatos kezdeményezést is.

A Belügyminisztérium korábban úgy tájékoztatta az MTI-t: a magyar EU-elnökség feladatának tekinti, hogy segítse annak a tanácsi rendeletnek az elfogadását, amelynek célja a Frontex szerepének erősítése. A tervezet szerint a Frontexnek központi szerep jutna a külső határok jövőbeni integrált őrizetét szolgáló rendszerben.

Budapest reméli, hogy még a magyar EU-elnökségi félév alatt sikerül elfogadni az ezzel kapcsolatos politikai megállapodást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását