2024. április 26. - Ervin

A médiatörvény új útjai

„Az új médiatörvény a gyakorlatban” címmel rendezett konferenciát a Helyi Rádiók Országos Egyesülete és a Független Médiaközpont február 22-én Budapesten.
2011. február 25. péntek 10:46 - HírExtra
A rendezvényen az új jogszabály kapcsán felmerülő kérdésekre, esetleges nehézségekre keresték a megoldást a meghívott szakemberek. A konferencia fő célja a törvény mindennapi alkalmazásának megkönnyítése és a jogi útvesztők átláthatóvá tétele volt. A résztvevőket köszöntve Radetzky András, a HEROE elnöke hangsúlyozta, nem az elmúlt hetek hisztérikus vitájához szeretnének csatlakozni, sokkal inkább egy “használati útmutatót” kívánnak adni a helyi rádióknak. Móricz Ilona, a Független Médiaközpont nevében bejelentette: újra napirendre tűzik a média önszabályozásának kérdését, amely témában szakmai fórumokat szerveznek a közeljövőben.

Az előadók közül elsőként Dr. Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseletében arra kereste a választ, vajon milyen tartalmi előírásoknak kell megfelelnie a médiaszolgáltatóknak az új törvény szerint, és mit jelent pontosan a tájékoztatási kötelezettség. A tartalmi kérdéseken túl a forrás védelmének új szabályairól is szó esett. Markovich Réka, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) főtitkára mutatta be a hallgatóságnak az új törvény adta reklámlehetőségeket és korlátokat. A reklámszakma és a médiumok nagy megkönnyebbülésére az új törvényben megjelent a termékmegjelenítés, valamint új, bővebb és pontosabb terminológia segíti mostantól a reklámozók és a médiumok lehetőségeit. A konferencia zárásaként Dr. Litter Zsuzsanna és Dr. Bíró Balázs médiajogászok (BS Média) kifejezetten a helyi rádiókat érintő médiaszabályozásbeli változásokról tájékoztatta a résztvevőkkel.

Kiemelt érdeklődés kísérte a törvény pályázati eljárásokra vonatkozó rendelkezéseinek ismertetését, tekintettel arra, hogy 60 helyi adó áll közvetlenül újrapályáztatás előtt. A szakmai találkozón a számos résztvevő választ kaphatott olyan konkrét kérdésekre is, mint például mit jelent a gyakorlatban a bejelentési kötelezettség, hogyan változott az alkohol megjelenítésének szabályozása, vagy éppen mely műsorok vonatkozásában kell megfelelni a kiegyensúlyozottság jogszabályi követelményének. A visszajelzések alapján sikeresnek ítélte a rendezvényt Pintér Dániel Róbert, a HEROE sajtóreferense, az esemény szervezője is, aki szerint feltétlenül szükséges és hasznos lenne egy könnyen érthető, gyakorlati útmutató a jogszabályhoz. Ennek elkészítésén egyébként már dolgoznak az egyesület munkatársai.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását