2024. április 28. - Valéria

Líbia nem tag többé

Az ENSZ-közgyűlés felfüggesztette kedden Líbia tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában.
2011. március 2. szerda 09:48 - HírExtra
A közgyűlés egyhangúlag hozott róla döntést, és a vonatkozó határozatában komoly aggodalmának adott hangot a líbiai emberi jogi helyzet miatt. Líbia tagságának felfüggesztésére február 25-én tett javaslatot az ENSZ-közgyűlés Emberi Jogi Tanácsa. A testület határozatában elítélte a líbiai hatóságokat az erőszak alkalmazásáért, és nemzetközi vizsgálatot kezdeményezett azoknak az atrocitásoknak a felderítésére, amelyek megítélése szerint kimeríthetik az emberiesség elleni bűntett fogalmát.

A tanács ülését az Európai Unió nevében Magyarország kezdeményezte, s 63 társszerző nevében bemutatta a határozatot, amelyet a tanács szavazás nélkül, konszenzussal fogadott el.

Az ENSZ-közgyűlés ugyanakkor nem zárta ki Líbiát a tanácsból. A felfüggesztést az arab és afrikai országok is támogatták, míg Jorge Valero venezuelai ENSZ-nagykövet fenntartásait hangoztatta, s azt mondta, hogy ilyen döntéseket csak alapos vizsgálat után kéne hozni. Susan Rice amerikai ENSZ nagykövet viszont azt hangoztatta, hogy "nincs helyük az Emberi Jogi Tanácsban azoknak, akik saját népük ellen fordítják fegyvereiket". Megismételte azt a washingtoni álláspontot, hogy Moammer Kadhafi líbiai elnök elvesztette legitimitását, s azonnal távoznia kell a hatalomból.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte Líbia tagságának felfüggesztését, és a független nemzetközi vizsgálóbizottság felállításáról szóló tanácsi döntést. Ban Ki Mun szerint ezeknek a döntéseknek erős és fontos üzenetük van, jelesül, hogy nincsenek törvény felett állók, s elnyerik büntetésüket azok, akik emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását