2024. április 29. - Péter

LMP: így nem!

Ameddig az előző kormány által megalkotott és a Fidesz által fenntartott "hibás eljárási rend van érvényben", addig az LMP nem vesz részt a monetáris tanács tagjainak megválasztásában.
2011. március 7. hétfő 19:05 - HírExtra
A politikus szerint a jegybank monetáris tanácsa külső tagjainak jelenlegi jelölési módja a legkevésbé sem megnyugtató azoknak, akik a Fidesz-KDNP-től féltik a testület függetlenségét.Scheiring Gábor úgy látja, továbbra is minden esély megvan arra, hogy az árstabilitásért felelős jegybankot "az Orbán-csomag céljainak rendeljék alá, ennek pedig rengeteg káros következménye lesz".

Az érdemi, többpárti egyeztetés nélkül kiválasztott jelölteket az ellenzéki pártok és a nyilvánosság kinevezésük előtt kevesebb, mint egy nappal ismerhették meg - mutat rá, hozzátéve: habár a négy üresen álló helyből kettő még mindig betöltésre vár, "nagy a kockázata annak", hogy a március végi következő kamatdöntő üléstől kezdve a kormánynak közvetlen befolyása lesz a döntésekért felelős monetáris tanácsra.

Évente egy-két fő

Kitér arra is, hogy az LMP - annak érdekében, hogy a monetáris tanács a kormánypárttól független lehessen - biztató jelnek tartaná, ha felmenő rendszerben, évente csak 1-2 fővel bővítve választanák meg a testület tagjait. Az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetője szerint ezzel a megoldással biztosítani lehetne nem csak a döntéshozásban elengedhetetlen folyamatosságot, de a mindenkori kormány utasításaitól való függetlenséget is. Az LMP ezt az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott törvényjavaslatával próbálja elérni.

Scheiring Gábor hozzáteszi, hogy szintén a jegybanktörvény módosításával erősítenék az Országgyűlés elszámoltató szerepet, amely a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága segítségével értékelné a jegybank elé kitűzött célok teljesítését.

Az LMP hosszabb távon és az uniós szabályozási környezet függvényében elkerülhetetlennek tartja a jegybanktörvény nagyobb terjedelmű felülvizsgálatát, a pénzügyi stabilitást az árstabilitással azonos szintre emelve a jegybanki célok hierarchiájában.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását