2024. április 28. - Valéria

Korlátozott kilakoltatási moratórium

Az április 15-én lejáró és július 1-ig meghosszabbított kilakoltatási tilalom csak nagyon kevesek helyzetén segít.
2011. március 17. csütörtök 11:16 - HírExtra
Lehetővé teszi vsizont, hogy olyanok feje fölül is elárverezzék a lakást, akik jogszerűen birtokolják egyetlen otthonukat és önhibájukon kívül, mindenekelőtt munkahelyük elvesztése miatt váltak fizetésképtelenné – állapították meg a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal (MSZF SZK) szakértői a bírósági végrehajtásról szóló törvény szerdán jóváhagyott parlamenti módosításáról.

Az MSZF SZK csütörtöki közleménye szerint rendkívül súlyos tehertételt jelent az önhibájukon kívül eladósodott emberekre nézve az a megszorítás, amely szerint az adóst csak akkor illeti meg a kilakoltatási moratórium védelme, ha az ellene indult más követelések behajtásában a tőketartozás összege nem haladja meg a 150 ezer forintot.

A szakértők ezért időben és érdemben „korlátozott moratóriumnak” tartják a két és fél hónapra meghosszabbított kilakoltatási tilalmat, és attól tartanak, hogy a védelem sok olyan eladósodott családra sem fog kiterjedni, amelyen nem kérhető számon a „fizetési moralitás”, mert nem ők tehetnek arról, hogy nem kapnak munkát, melyből megélhetnének.

Az MSZF SZK figyelmeztet arra, hogy gazdasági intézkedések nélkül, mindenekelőtt a munkából való megélhetés biztosítása nélkül nem oldható meg az adósságprobléma. Szélsőséges esetektől eltekintve az államnak nem magára kell vállalnia az adósok terheit, hanem munkából származó jövedelmet kell biztosítania az embereknek, hogy képesek legyenek segíteni magukon. Ameddig az állam képtelen erre, adminisztratív úton kell megakadályoznia a kilakoltatásokat és az árveréseket, nehogy a jövő télen is sérüljön az élethez való emberi jog, és több százan szenvedjenek fagyhalált, mint az idén télen. – áll az MSZF SZK közleményében.

Forrás: MSZF
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását