2024. április 28. - Valéria

Botrányszag az úszó szövetség körül

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára hivatalában fogadta Budai Gyulát, a Miniszterelnökség elszámoltatási és korrupció-ellenes kormánybiztosát.
2011. március 18. péntek 11:39 - HírExtra
A kormánybiztos részletes tájékoztatást adott a Magyar Úszó Szövetség által rendezett 2010. évi Úszó, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Európa-bajnokság megrendezése kapcsán folyó vizsgálat állásáról.

Mint elhangzott, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által végzett vizsgálat dokumentációja alapján Budai Gyula kormánybiztos hivatalosan, írásban kereste meg azon cégeket, amelyeknek - a tavalyi Európa-bajnoksághoz köthető szerződéseik révén, a rendelkezésre álló dokumentumok alapján - a Magyar Úszó Szövetség hónapok óta, összességében több mint 80 millió forinttal tartozik. A kormánybiztos a cégek vezetőitől bekérte az általuk kiállított - a MÚSZ felé címzett - fizetési felszólítások hiteles másolatát.

Budai Gyula a vizsgálat lefolytatásához számos kiegészítő dokumentum és szerződés másolat megküldésére is felszólította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt. A vizsgálat kiemelt jellegére való tekintettel beérkeztek a Miniszterelnökségre a Magyar Úszó Szövetség és a RA-FU Kulturális Szolgáltató Bt. (Cg. 01-06-113614) között létrejött, több tíz millió forintról szóló szerződések, melyeket a szerződő felek képviselőiként Gyárfás Tamás a MÚSZ elnöke és Ruza József (MÚSZ főtitkár), a RA-FU Bt. megbízottja, mint beltag látott el kézjegyével.

A kormánybiztos a mai találkozón tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkárát, Czene Attilát arról is, hogy a Kormánybiztosság a vizsgálat kapcsán megkereste a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjét, Borkai Zsoltot. Budai Gyula elszámoltatási és korrupció-ellenes kormánybiztos arra kérte a MOB elnökét, hogy: ”a Kománybiztosságom által folytatott, a Magyar Úszó Szövetség gazdálkodását érintő vizsgálat befejezéséig, a Magyar Olimpiai Bizottság kifizetéseket a Magyar Úszó Szövetség részére ne eszközöljön.”

Az úszó sportág olimpiai felkészülésére és az utánpótlás-nevelés folyamatosságának fontosságára való tekintettel a NEFMI sportért felelős államtitkára a tárgyalás alapján egyeztetést kezdeményez a MOB elnökével, a kormánybiztos kérésére a kifizetések felfüggesztése ugyanis indokolt lehet. A sportág műhelyeiben a szakmai munka fenntartása, a pénzügyi stabilitás hátterének biztosítása ugyanakkor kiemelt figyelmet igényel. „Mindenképpen el kell kerülnünk a magyar úszó sportág eredményességét biztosító műhelymunka megtorpanását, leállását. A MÚSZ vezetésének pénzügyi elszámolásából fakadó problémák nem taszíthatják válságba a szakmai műhelyeket.” – fogalmazott a sportért felelős államtitkár az egyeztetésen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását