2024. április 29. - Péter

Kérdésözön az LMP-től

Az LMP nyílt levélben kért tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől arról, hogy milyen bűnüldözési stratégiát követ a kormány a prostitúció, a nő- és gyermekkereskedelem visszaszorítására.
2011. július 30. szombat 14:41 - HírExtra
Az ellenzéki párt az MTI-hez szombaton eljuttatott levelében egyebek között olyan kérdésekre vár választ, hogy hol tart az emberkereskedelem elleni, 2008-2012 közötti nemzeti stratégiáról hozott kormányhatározat végrehajtása, mi valósult meg eddig a stratégia céljaiból és jövőképéből.

Vannak-e jól bevált együttműködési módszerek a különböző országok bűnüldöző és áldozatsegítő szervei között a nemzetközi nő- és lánykereskedelem leleplezésére és felszámolására?

Milyen tapasztalatokat szerzett a magyar rendőrség a kiskorúakkal való prostitúciós visszaélést büntetni rendelő rendelkezés (Btk. 202/A paragrafus) 2007-es életbelépése óta? Hány esetben indult büntetőeljárás e rendelkezés alapján, hány sértett sérelmére követtek el ilyen bűncselekményt, s ez alapján hány elkövetőt ítéltek jogerős szabadságvesztésre?
Hány esetben indult büntetőeljárás az utóbbi években a Btk.-nak a kiskorúakkal való pornográf visszaéléseket tiltó 204. paragrafusa alapján, és ebből mennyi végződött jogerős szabadságvesztés kiszabásával?

Az LMP arra is kíváncsi, hogy folyt-e az elmúlt években büntetőeljárás rendőrök ellen amiatt, hogy prostituáltakat a hatósági intézkedéstől való eltekintés fejében szexuális aktusokra kihasználtak, illetve a rendőrök nemzetbiztonsági vagy egyéb ellenőrzése kiterjed-e annak vizsgálatára, hogy "vásárolnak-e prostitúciót".

Az LMP a kormányprogram középpontjába állított értékek - munka, otthon, család, egészség, rend - alapján, amelyeknek álláspontjuk szerint sokkal szélesebb a társadalmi támogatottságuk, mint a kormánypártok szavazótábora, bízik abban, hogy a kormány és a Belügyminisztérium minden lehetséges alkotmányos lépést megtesz a prostitúció visszaszorítása érdekében.

Az ellenzéki párt a nyílt levélben arra hívja fel a figyelmet, hogy a prostitúció a világ legtöbb országában a szervezett bűnözés egyik legjövedelmezőbb üzletága. "Sajnos nincs okunk feltételezni, hogy hazánkban ez másként lenne. A mai napig rendszeresen előfordul, hogy magyar lányokat és nőket bűnbandák személyi szabadságuktól megfosztanak, prostitúcióra kényszerítenek, bordélyokat működtető bűnözőknek eladnak, belföldön és külföldön egyaránt" - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását