2024. április 26. - Ervin

Fazekas: sikerült helyreállítanunk uniós megbecsülésünket

Megfeszített munkával sikerült helyreállítani Magyarország európai uniós megbecsülését az elmúlt alig több mint egy év alatt - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Kecskeméten.
2011. augusztus 24. szerda 20:16 - HírExtra
Ez azért is fontos, mert korábban olyan elvtelen paktumok kötettek, egyes ágazatok oda nem figyelés áldozatává váltak, amelyeknek a káros következményeit csak további hosszú évek munkájával tudjuk ledolgozni - mondta Fazekas Sándor miniszter a 77. Hírős Hét Fesztivál keretében rendezett mezőgazdasági és vidékfejlesztési fórumon.

A miniszter megfogalmazása szerint a szocialista kormányok ténykedése miatt, "forintmilliárdokban" mérhető károkkal szembesül a jelenlegi kormány.
Elértük azt, hogy Magyarország megbecsült szereplője az Európai Uniónak, mert stabil kormányzással és hatékony érdekképviselettel rendelkezünk - hangsúlyozta a miniszter.
A vidékfejlesztés területén négy "mérföldkövet" sorolt fel Fazekas Sándor.

Az első helyen az Új Széchenyi Terv elindítását nevezte meg, amelynek keretében olyan gazdaságélénkítő program valósul meg, amely mikro-, kis-, és közepes vállalkozásoknak is esélyt és lendületet ad.

Fazekas Sándor kiemelte: most már van gazdaságpolitikája Magyarországnak, ellentétben a korábbi kormányzási időszakkal, "amikor nem volt ilyen program, és nem volt iránya az ország gazdaságának".

Fontos iránymutatónak nevezte az alaptörvény megalkotását, amely leszögez olyan dolgokat, mint a természeti erőforrások védelme, az erdők, a vízkészlet, a honos állatfajok védelme, a föld védelme, valamint a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése.

A miniszter a harmadik mérföldkőnek a friss tartalommal megtöltött Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot nevezte. Hozzátette: korábban úgy használtak fel a vidékfejlesztésre előirányzott 1300 milliárd forintos keret 80 százalékát, döntően a nagy cégek részére, "hogy a magyar vidéken alig-alig látjuk a hatását".

A célunk az, hogy a megmaradt mintegy 200 milliárd forintot a kis- és közepes családi gazdaságok, vállalkozások megerősítésére fordítsuk - tette hozzá.

Negyedik helyen a magyar EU-elnökséget említette a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca vezetője. Sikerként értékelte, hogy "erős, közös agrárpolitika melletti elkötelezett döntés született a magyar elnökség időszakában".

Akik az agrárium támogatásából el akartak venni, azok nem érték el a céljukat - fűzte hozzá.
Fazekas Sándor jelezte: a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia társadalmi vitája a végéhez közeledik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását