2024. április 26. - Ervin

A pártok már készülődnek

Üléseznek a héten az Országgyűlés frakciói, hogy felkészüljenek a tervek szerint jövő hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakra.
2012. február 8. szerda 11:12 - HírExtra
A Fidesz-KDNP Egerben tartja háromnapos évadnyitó frakcióülését, amelyre minden miniszter és államtitkár is hivatalos.

A tanácskozás szerda este kezdődik Lázár János Fidesz- és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető köszöntőjével, majd Orbán Viktor miniszterelnök ad tájékoztatást az elmúlt időszak eseményeiről és a kormányoldal előtt álló feladatokról.

A korábbi évadnyitó frakcióülések menetrendje alapján csütörtökön várhatóan a parlament tavaszi ülésszakán előkerülő törvényjavaslatokat vitatják meg a kormánypárti képviselők. Szóba kerülnek várhatóan az Országgyűlés működésével kapcsolatos indítványok, valamint a járások kialakításának kérdése is.

Pénteken szakpolitikai kérdésekről tárgyalnak a résztvevők.

A Kereszténydemokrata Néppárt a korábbi gyakorlattól eltérően nem a közös frakciószövetségi ülés előtt, hanem utána, pénteken tart majd külön tanácskozást.

Az MSZP pénteken Budapesten tartja szezonnyitó frakcióülését. A részvétel alól felmentést kaptak azok a szocialista képviselők, akik részt vesznek a Miskolcról a fővárosba tartó, polgármesterek és civilek által kezdeményezett Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó meneten.

A szocialisták több törvényjavaslattal készülnek a tavaszi ülésszak nyitányára. Véglegesítik hétpontos gazdaságélénkítő csomagjukat, amely a többi között ismét progresszív személyi jövedelemadót vezetne be, a korábban munkáltatói tb-járuléknak nevezett szociális hozzájárulási adót 3 százalékponttal csökkentené, a társasági adót 18 százalékra emelné, a felső áfakulcsot pedig a tavalyi szintre, 25 százalékra mérsékelné, illetve átalakítaná a bankadót is úgy, hogy ne gátolja a vállalkozások hitelhez jutását.

Szó lesz a képviselőcsoport ülésén az MSZP Kelet-Magyarország-programjáról is - tájékoztatta az ellenzéki párt az MTI-t.

Két alkotmánymódosító javaslatot már benyújtottak a szocialisták: az egyik - amit Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügyével indokoltak - arra irányul, hogy az emberek népszavazással vonhassák meg bizalmukat az államfőtől, a másik pedig nagyobb részt azokat a jogi aggályokat orvosolná, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott, például helyreállítaná Jóri András korábbi adatvédelmi biztos mandátumát, aki 2014-ig az információs jogok országgyűlési megbízottjaként dolgozhatna.

A Jobbik évadnyitó kétnapos frakcióülését csütörtökön és pénteken tartja Budapesten a Képviselői Irodaházban.

Az ellenzéki párt sajtófőnökének tájékoztatása szerint hangsúlyosan foglalkoznak a tavaszi ülésszak során a szegénység mértékének csökkentésére és az emberek megélhetésének javítására irányuló javaslatokkal, és a szerintük elhibázott, a gazdagokat támogató gazdaság- és szociálpolitika kiegyensúlyozására számos indítványt nyújtanak be az Országgyűlésnek.

A Jobbik prioritásként kezeli továbbá a munkavállalók megvédését, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatását, és benyújtja saját közmunkaprogramját a parlamentnek. Szintén nagy hangsúlyt fektet a Jobbik a magyar mezőgazdaság talpra állítására, az élelmiszerfeldolgozó-ipar, a családi gazdaságok megerősítésére és a helyi piacok kérdéskörére is. Ezen kívül fontos területnek tekintik még a közbiztonság javítását és javaslatok megfogalmazását többek között az önvédelem terén.

Mindezeken kívül a Jobbik kiemelten kezeli az EU és a nemzetközi pénzügyi szervezetek diktátumaival, gyarmatosító törekvéseivel szembeni fellépést, s ezzel összefüggésben napirendre próbálja vetetni a Magyarország EU-tagságával kapcsolatos uniós eseti bizottság létrehozását is - mondta az MTI-nek Pál Gábor.

Az LMP pénteken és a jövő héten is frakcióülést tart. Jávor Benedek frakcióvezető arról tájékoztatta az MTI-t, továbbra is "nyomás alatt akarják tartani a kormányt, hogy vonja vissza a demokratikus intézményrendszer leépítését célzó intézkedéseket".

Miután döntöttek a frakciót érintő személyi kérdésekről, vagyis a mandátumáról lemondott Kaufer Virág pótlásáról és Jávor Benedek személyében megválasztották az új frakcióvezetőt, az LMP-sek most arra készülnek, hogy a "december 23.-i lendülettel folytassák a munkát"; a mostani frakcióüléseken ki fogják dolgozni az akkor meghirdetett úgynevezett Új Ellenállás gyakorlati részleteit.

Elemezni fogják, hogy érdemes-e most tavasszal elindítaniuk a népszavazási kezdeményezésüket. Jávor Benedek felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalói jogokat érintő kérdéseket már jóváhagyta az OVB, de a nyugdíjra vonatkozóakat - néhány órával a határidő lejárta előtt - egy állampolgári beadványban megtámadták. Az LMP-nek ezért döntenie kell arról, hogy külön-külön kezdjék el gyűjteni az aláírásokat vagy bevárják a többi kérdés jóváhagyását.
Az LMP a tavaszi ülésszak során továbbra is napirendre szeretné vetetni a párt- és a kampányfinanszírozásra vonatkozó javaslatait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását