2024. április 28. - Valéria

Budai Gyulától többet várnak

Az LMP abban reménykedik, hogy Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkárként több sikerrel veszi fel majd a harcot az "oligarchákkal" szemben, mint azt ahogy azt elszámoltatási kormánybiztosként tette.
2012. február 28. kedd 14:30 - HírExtra
Az utód

Szabó Rebeka, a párt országgyűlési képviselője, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja, kedden nyílt levélben fordult Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztoshoz, aki várhatóan március 1-jétől Ángyán József utódja lesz a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkárságának élén.

Az ellenzéki politikus az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, Budai Gyulának legutóbb a Malév privatizációs szerződései ügyében sikerült "alaposan mellényúlnia", ezért azt reméli, hogy új posztján nagyobb sikerrel jár, és "nem hagyja majd, hogy a háttérből mindenki által ismert, de meg nem nevezett erős emberek, oligarchák döntsenek a vidéken megélni és ott gazdálkodni próbálók sorsáról".

Nem kirakatállás

Az LMP képviselője úgy fogalmaz, a vidékfejlesztési államtitkári pozíció "nem afféle kirakatállás, mint a politikailag motivált és kétes eredményű vizsgálatokat végző elszámoltatási kormánybiztosé". Ángyán József széke ennél "kényelmetlenebb hivatal", amelyben "saját hátországuk tagjait kéne elszámoltatni, akik olykor százmilliárdokat mozgatnak, és igen jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek" - fűzi hozzá.

Szabó Rebeka felidézi Ángyán József lemondását indokoló levelét is, amelyben egyebek mellett az olvasható, hogy a kormány vidékfejlesztési programjával szemben "mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok, hogy ne mondjam maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és a volt TSz-eket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók koalíciója jött létre".

A távozó államtitkár szerint ez az "évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt maffiahálózat mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig" - emlékeztet az LMP-s politikus.

Megerősítette

Budai Gyula az MTI-nek nyilatkozva hétfőn megerősítette az Origo hírportál államtitkári kinevezéséről szóló információt, továbbá hozzátette: várhatóan március 1-jétől tölti be a tisztséget, arról azonban még nem született döntés, hogy a kormánybiztosi pozícióját megtartja-e.

Orbán Viktor miniszterelnök januárban fogadta el Ángyán József felmentésre vonatkozó kérését. Az államtitkár lemondásának felajánlása után nem sokkal 19 zöld szervezet levelet intézett a kormányfőhöz, és azt kérték, hogy a kabinet állítsa le a környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elbocsátását, valamint erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet. A lemondott államtitkár később - a Szabó Rebeka által is idézett - levélben köszönte meg a mellette kiálló zöldszervezetek támogatását.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását