2024. április 26. - Ervin

Pszichés gondok

Az utóbbi években számos alkalommal került szóba a nyilvánosság előtt, hogy kevés a pszichiáter és a pszichiátriai intézet Magyarországon, ezért a páciensekre nem jut elegendő idő és nem gyógyulnak meg. Vajon mi a helyzet ezzel kapcsolatban? Tényleg ezen múlik a lakosság mentális állapota?
2012. december 3. hétfő 11:06 - HírExtra
Egy dologban alighanem mindenki egyetért: a társadalom mentális egészsége rendkívül fontos dolog. Aki ennek ellenkezőjét állítja, aligha nevezhető józan gondolkodású embernek.

Az igazi probléma azonban az, hogy a megoldást manapság nem a pszichiátria jelenti. Ennek eszköztárában ugyanis hiába keressük a mentális egészséget. A mai pszichiátria elsődleges kezelési módja a tudattompító szerek használata, ezek a szerek azonban csupán annyit tesznek, hogy kémiailag elnyomják a kellemetlen mentális megnyilvánulásokat – de nem állítják helyre az emberek lelki egészségét.

Egy külső szemlélő számára javulásnak vagy „gyógyulásnak” tűnhet, ha az idegesítő vagy ágáló páciens elcsendesedik, de a szer a tünetek mellett az ember tudatosságát és gondolkodási képességét is többé-kevésbé elnyomja. Ez nem lelki egészség – nem valódi mentális gyógyítás.

Ez a gondolat nem új. Dr. Norman Sartorius, a Pszichiátriai Világszövetség korábbi elnöke ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Az az idő, amikor a pszichiáterek úgy gondolták, hogy képesek meggyógyítani a mentális betegeket, elmúlt. A jövőben a mentális betegeknek meg kell tanulniuk együtt élni a betegségükkel.”

Az, ha több pszichiáter áll munkába, vagy a pszichiátriai rendszer több pénzt kap az egészségügyi költségvetésből, sajnos nem fog érdemben javítani a lakosság mentális állapotán.

A mentális egészségügyi kezeléseket annak alapján szükséges megítélni, hogy milyen mértékben javítják és erősítik az egyént, felelősségérzetét és mentális jóllétét, és csak a valóban működőképes módszereknek szabadna támogatást biztosítani.

Számos olyan alternatíva létezik, amelyek olcsóbb és eredményesebb megoldást jelentenek a mentális problémákra. Bár ezek ritkán élveznek állami támogatást és széles körű médiahátszelet, sok ilyen lehetőség elérhető egy kis utánajárással, és ezek azok a módok, amelyekkel valóban tenni lehetne valamit a lakosság mentális állapotának javításáért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását