2024. április 28. - Valéria

Sokkal segít a Norvég Alap

A Norvég Alap finanszírozza magyar és norvég önkormányzatok, illetve civil szervezetek összefogását, amely az időskorúak aktív, egészséges és független otthoni életvitelének biztosítása érdekében jött lére.
2016. június 15. szerda 07:16 - HírExtra
 A pályázat útján elnyert összegből megvalósuló, Újbuda Önkormányzata által vezetett program célja, hogy önkéntesek bevonásával emeljék az egészségügyi és szociális ellátó rendszerben elérhető szolgáltatások színvonalát.

Európában a 60 év felettiek aránya 12 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben. A kontinensen, így Magyarországon is olyan demográfiai folyamatokkal kell szembenézni, amelyek erőteljes hatása gazdasági, szociális és egészségügyi téren egyaránt jelentkezik.

A XI. kerület mintegy 152 ezres lakosságából közel 42 ezren töltötték már be 60. életévüket. Újbuda Önkormányzata ezért elkötelezett a minőségi időskor feltételeinek megteremtése mellett, és elfogadott stratégiájában is kiemelten kezeli ezt a területet. Ezzel összhangban alkotta meg 60+ elnevezésű programját, amely konkrét intézkedésekkel, szolgáltatásokkal és kedvezményekkel javítja az idősek életminőségét, segíti közéleti szerepvállalásukat és érdekeik érvényesítését.

Az elérhető egészségügyi és szociális szolgáltatások körének bővítése érdekében a kerület vezetése folyamatosan keresi az igénybe vehető pluszforrásokat. Egy ilyen lehetőség volt a Norvég Alap által 2013ban meghirdetett keretösszeg, amelyet a témához kapcsolódóan önkormányzati kapacitásfejlesztéshez lehet felhasználni. Újbuda „Egészséges és aktív időskor” címen nyújtotta be pályázatát, amelyet a kiíró 2016. április 19-én fogadott el.

Az előkészítő szakasszal 2016. május 1-jén indult projekt több partner együttműködésére épül: a XI. kerület mellett Debrecen és Hódmezővásárhely önkormányzata, az Önkéntes Központ Alapítvány valamint az Oslo közelében található település, Øvre-Eiker önkormányzata vesz részt a közös munkában. A megvalósításra 12 hónap áll rendelkezésre, a felhasználható keretösszeg több mint 1,1 millió euró.

„A partnerség elsődleges célja, hogy minél több önkéntest vonjunk be az adott településen vagy városrészben élő időseket érintő szociális munkába. Azon túl, hogy ezzel javítani szeretnénk a házi ellátás színvonalát, aktívabbá, tartalmasabbá akarjuk tenni a 60 felettiek mindennapjait. Ennek érdekében innovatív és hiánypótló szolgáltatásokat fogunk bevezetni, valamint kidolgozzuk azt a komplex tananyagot, amely az önkéntesek felkészítését és továbbképzését szolgálja” – mondta a projekt kapcsán Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását