2018. május 28. - Emil, Csanád

Választási manipulációt készíthet elő a nemzeti konzultáció

Az MSZP szerint egy esetleges választási manipulációt készíthet elő a nemzeti konzultáció - mondta Gúr Nándor, szocialista országgyűlés képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.
2017. május 10. szerda 14:53 - HírExtra
A képviselő felidézte: egy hónappal ezelőtt vetődött fel a személyes adatokkal való visszaélés gyanúja a nemzeti konzultációval kapcsolatban, amikor kiderült, hogy magyar emberek érzékeny adatai kerültek a Yandex nevű cég oldalán keresztül orosz kézbe. Hozzátette: a cég 2011-ben elismerte, hogy az orosz titkosszolgálatnak adott át adatokat.

"Mi ez ha nem egy esetleges választási manipulációnak az előkészítési folyamata?" - tette fel a kérdést Gúr Nándor, aki szerint érdemes végiggondolni, hogy orosz hackerek milyen próbálkozásokat tettek az amerikai és a francia elnökválasztás kapcsán.

A politikus a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra: a hatóság elnöke egy hónapja indított vizsgálatot az ügyben, de a kérdés annyira fontos, hogy célszerű lenne ennek minél hamarabb a végére járni és a vizsgálati eredményt a nyilvánosság elé tárni.A demokrácia próbája az evés?

Úgy vélte: ez nem egy egyszerű, mindennapi ügy, hanem a demokrácia próbája is egyben a hatóság részéről. A képviselő ezért azt kérte a hivataltól, hogy tegyen eleget morális kötelezettségének is, és mutasson tiszta és világos képet az ügyben.

Hangsúlyozta: bár Orbán Viktor a Parlament falai között azt állította, hogy minden törvényesen történt, azonban ha így lett volna, akkor emberek személyes adatai nem kerülhettek volna ki az országból. Szerinte tisztázni kell, ki adott felhatalmazást a kód használatára, és miért nem hagyták, hogy a nemzetbiztonsági bizottság foglalkozzon a kérdéssel. Úgy vélte: "jobb helyen" ezért nem a miniszterelnök, hanem ez egész kormány lemond.

Úgy fogalmazott: többen azt kérdezik joggal, hogy nem egy "digitális hazaárulás"-e, ami itt zajlik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását