2024. március 19. - József, Bánk

Önmagát dicsőítette a Média Mecenatúra

A Magyar Média Mecenatúra Program az elmúlt hét évben több mint 1100 filmet támogatott összesen 10,7 milliárd forint értékben, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar filmek fantasztikus sikereket hoztak nemzetközi filmfesztiválokon - hangsúlyozta az V. Savaria Filmszemle keretében tartott csütörtöki szakmai konferencián Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra Program koordinátora.
2018. május 25. péntek 09:49 - HírExtra
 

Mint mondta, nem csak a Mindenki című rövidfilm Oscar-díjára gondol, de a magyar dokumentumfilmek, ismeretterjesztő filmek és animációs filmek sikereire is a világ különböző tematikus fesztiváljain.

Most már folyamatosan, minden évben szerepelnek magyar filmek Cannes-ban és Berlinben - mutatott rá Kollarik Tamás, hozzátéve, hogy a magyar filmtámogatási rendszer kiemelten kedvező lehetőségeket biztosít mind a játékfilmes, mind a dokumentumfilmes, mind pedig az animációs filmes alkotóknak.

Szólt arról is, hogy a Médiatanács a kezdetektől támogatja a szombathelyi Savaria Filmszemlét, alkotói díjakra idén kétmillió forintot ajánlottak fel.

Hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartják, hogy ebben az évben a diákfilmek kerültek a figyelem fókuszába, mert a fiatal filmesek számára a bemutatkozási lehetőség mellett nagyon fontosak lehetnek azok az elismerések, biztatások és kritikák, amelyeket egy ilyen fesztiválon a zsűritől és a filmes szakma képviselőitől kaphatnak.

A filmszemle zsűrijében és a konferencián is részt vett Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező, aki felidézte Légy című animációs filmje elkészülésének két évét, valamint azt, hogy nem engedték kiutazni az Oscar-gálára.

Elmondta azt is, hogy a nemzetközi elismerés ellenére sem készíthetett egész estés animációs filmet, pedig több kidolgozott ötletet is letett az asztalra. Végül Németországba ment az akkori koncertiroda hivatalos engedélyével mint "zenész", holott egyetlen hangszeren sem tudott játszani. Később Kanadába költözött, ahol a legnagyobb filmstúdió alkalmazta.

Fiai, akik szintén a filmes szakmában dolgoznak, továbbra is Amerikában élnek, ő, mint mondta, "kalandvágyból" hazaköltözött.

Buglya Sándor filmrendező, operatőr és producer, a Dunatáj Alapítvány elnöke előadásában egyebek között arról is szólt, hogy a dokumentumfilmesek csak nehezen tudják országos televíziós csatornákon levetíttetni filmjeiket, holott ez az egyik követelménye annak, hogy támogatásokhoz jussanak. Véleménye szerint megoldást jelenthetne, ha a 90 helyi televíziót tömörítő Helyi Televíziók Országos Egyesületének írásbeli vállalását a vetítésre úgy tekintenék a pályázatoknál, mintha országos tartalomszolgáltató lenne.

Kitért arra is, hogy nézőszám tekintetében egyre nagyobb teret nyernek az internetes megjelenések, az internetre is felkerülő dokumentumfilmeknek egyre több nézőjük van.

Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró előadásában kiemelte, hogy bár sokáig lenézett szakma volt a filmes világban a forgatókönyvírás, ma már itthon is több helyen lehet tanulni ezt a mesterséget. Megjelent egy új generáció, amelynek tagjai már nem csupán egy rendezővel dolgoznak együtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását