2019. május 21. - Konstantin

Elosztósorok túlfeszültség elleni védelemmel

A villanyszerelők lakásfelújítások alkalmával, illetve elektromos hálózatok kiépítésekor mindig gondolnak az elektromos háztartási berendezések és a vezetékek túlfeszültség elleni védelmére. Olyan készülékeket építenek be, amik megóvnak a túlfeszültség káros hatásaitól.
2019. február 22. péntek 17:59 - HírExtra
 
Elektromos készülékeink számának növekedésével együtt nő a csatlakoztatásukhoz szükséges csatlakozóaljzatok száma is. Fontos tudni, hogy egy hibás elektronikai berendezés csatlakoztatása is képes túlfeszültséget okozni a rendszerben. Óvjuk meg a hálózatunkat.

Ha a túlfeszültség elleni gyors védelemmel szeretnénk biztosítani egy-egy elektronikai berendezésünket az otthonunkban, akkor a túlfeszültség elleni védelemmel ellátott elosztósorok jelentik a megoldást. Ezek a berendezések megfizethetőek, és mi magunk is egyszerűen elvégezhetjük a telepítésüket. Esztétikai szempontok figyelembevételével választhatunk a rejtett vagy süllyesztett túlfeszültség védelemmel ellátott elosztók közül is.

A túlfeszültség káros hatásai

Ingatlanok építésekor vagy az elektromos hálózat felújításakor a villamossági biztonságtechnika megköveteli a túlfeszültség elleni védelem kiépítését, mivel napjaink háztartásainak elengedhetetlen kellékei a különböző teljesítményű elektronikai berendezések. Ide tartoznak például a konyhai elektronikai eszközök, számítógépek vagy a riasztó berendezések. A túlfeszültség nemcsak a mi elektronikai eszközeinkben okozhat nagy károkat, hanem például a telefon-, internet-, vagy televízió szolgáltatók átjátszó központjaiban is.Túlfeszültség keletkezhet bizonyos áramkörök ki- és bekapcsolásakor, hibás készülékek üzembe helyezésekor, vagy villámcsapáskor, amely az elektronikai berendezések működését zavarhatja és rongálhatja meg.

A kár elhárításának a költségei közé fog tartozni az új készülék vásárlása és a megrongálódott hálózat helyreállítása. A pénzügyi veszteség mellett az időkiesés, és egyéb járulékos adatveszteségek is felmerülhetnek ilyen esetben.

Megoldás, megelőzés

Túlfeszültség ellen a leghatékonyabb megoldás túlfeszültség védelemmel ellátott eszközök, berendezések telepítése. Emellett javasolt időről időre ellenőriznünk a hálózatot is. Soha ne legyen túlterhelve. Ennek ellenőrzéséhez mérhetjük vagy akár ki is számolhatjuk a feszültséget.

Figyeljünk az eszközeinkre, és csak a gyártó előírásainak megfelelően üzemeltessük azokat. Hiba gyanúja esetén és annak megelőzésére is a legjobb megoldás a túlfeszültség elleni védelemmel ellátott gépek és kiegészítők alkalmazása, így a túlfeszültség elleni védelemmel ellátott elosztók használata is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását